GOTOWANE SZPARAGI

350 Views
gotowane szparagi
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 5 Mins Cook Time: 8 Mins Total Time: 13 Mins

Gotowane szparagi są bardzo smaczne i warto je przygotować, tym bardziej w sezonie, kiedy są najświeższe. Wydaje się, że ich gotowanie jest skomplikowane, wystarczy jednak pamiętać o kilku zasadach, a w kilka minut otrzymamy pyszny dodatek do dania głównego w postaci mięsa, ryby, czy nawet do makaronu, ryżu czy tart jako baza. Szparagi gotowane można podawać solo, skropione sokiem z cytryny, polane roztopionym masłem lub delikatnym sosem – na przykład klasycznym beszamelem lub sosem holenderskim 🎯

Jak kupować i przechowywać szparagi?

Kupując zielone szparagi, należy pamiętać, żeby wybierać jędrne, bez przebarwień, z zamkniętymi główkami i niezbyt grube (będą niesmaczne). W sklepie powinny stać w wodzie (jak szczypiorek czy koperek)s, natomiast w domu można je przechować w lodówce, maksymalnie przez kilka dni i zawinięte w wilgotną ściereczkę.

Jak obierać szparagi?

Zielonych szparagów nie obieramy, bo są delikatniejsze 🥇 Białe natomiast należy obrać. Skórkę zdejmujemy od strony korzenia razem z twardym końcem (odcinamy od razu np. 2 cm i dalej kontynuujemy odcinanie, aż zniknie zdrewnienie), przy główce cieniutko – można to zrobić obieraczką do warzyw.

Jak gotować szparagi?

Szparagi najlepiej gotować na stojąco – główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody. Jednak mało kto ma tak wąski garnek, żeby szparagi się nie przewracały, dlatego zwykle jednak gotujemy je na leżąco. Ważne, żeby woda była nie tylko osolona, ale też z dodatkiem szczypty cukru Zielone szparagi gotujemy ok. 8-10 minut – w zależności od ich grubości. Ważne jest, żeby ich nie rozgotować 😊

Ingredients

0/3 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/1 Instructions
  • Szparagi wkładamy do wrzącej, osolonej i posłodzonej wody (tyle, żeby przykrywała warzywa), gotujemy ok. 8-10 minut (w zależności od grubości). I gotowe!