Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
12 Mins
Total Time:
22 Mins
Grillowana szynka zaprawiona sosem sojowym – tak po prostu 😊 Miękkie mięso „od szynki” nie potrzebuje wiele, żeby nabrać wspaniałego smaku i zadowolić fanów i smakoszy grillowania ❗ Jedyne czego trzeba dopilnować to dobrej jakości mięso z zaufanego źródła i równie dobrego sosu sojowego – musi być gęsty, zawiesisty i aromatyczny. Wersja grzybowa na przykład raczej słabo się nadaje, bo jest rzadka i spływa z mięsa, nie nadaje więc odpowiednio ani aromatu, ani tym bardziej pięknego koloru zgrillowanym kawałkom mięsa 😊
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Mięso kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Polewamy dokładnie z każdej strony sosem sojowym, lekko ugniatamy w ciasnym naczyniu; odstawiamy na minimum 1 godzinę (można na noc do lodówki i delikatnie wymieszać / obrócić chociaż raz).
- Grillujemy plastry z każdej strony po ok. 5 minut (w grillu kontaktowym, opiekającym jednocześnie góra i dół, wystarczy te 5 minut). Można wcześniej próbować (nacinając z brzegu), żeby szynka nie wyschła przez zbyt długie grillowanie. I gotowe!