Wątróbka wołowa, a w zasadzie każda wątróbka, to superfood. Doskonałe źródło białka, witamin, żelaza i innych potrzebnych człowiekowi do zdrowia składników. Nie wszyscy są amatorami, ale ja zawsze powtarza, że to dlatego, ze nie jedli właściwie przyrządzonej 😊 Wątróbka wołowa to propozycja na obiad, która można przygotować szybko i na świeżo po powrocie z pracy lub w sobotnie pracowite popołudnie, a upieczona grillu elektrycznym nie sprawia kłopotu, nie przypali się, nie wyschnie i będzie po prostu pyszna ❗
Można ją podawać z ziemniakami (również upieczonymi lub gotowanymi) lub o prostu z pieczywem, a jako dodatek pasują każde warzywa: surowe, grillowane czy w formie sałatki / surówki. Czego więcej chcieć ❓
Ingredients
Instructions
- Oczyszczoną wątróbkę kroimy na części.
- Czosnek ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę, łączymy z olejem i pieprzem. Marynatę nanosimy na wątróbkę i pieczemy na rozgrzanym grillu elektrycznym (lub w piekarniku) po 4-5 minut z każdej strony. Solimy po upieczeniu. I gotowe!