Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
1 Hr 10 Mins
Total Time:
1 Hr 20 Mins
Gulasz mięsny z kluseczkami to kolejna wersja, nieco zmodyfikowana, gulaszu z pieczarkami, bez dodatku papryki czy pomidorów. Prosta, szybka w przygotowaniu, ugotowana w jednym naczyniu – a my mamy czas na inne sprawy 😉 Tym bardziej podając ją z gotowymi kluseczkami / kopytkami (ulubione kluski mojej córki – „żółte kluski” 🎯). Można oczywiście zamienić je na kluski domowej roboty, lub na 3-4 pokrojone w kostkę ziemniaki, a dla głodomorów uzupełnić pieczywem. W każdej wersji smakuje super. Co daje możliwość powtarzania go co jakiś czas bez posądzenia o monotonię 🥇
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Mięso kroimy w niewielką kostkę, wrzucamy do garnka bez tłuszczu i podsmażamy, aż całkiem wyparuje płyn. Dodajemy masło i smażymy przez 8-10 minut.
- Cebulę kroimy drobno. Dorzucamy do mięsa, podsmażamy ok. 3 minuty.
- Pieczarki kroimy w zależności od wielkości (na połówki, ćwiartki), dorzucamy do mięsa, podsmażamy, aż wyparuje płyn, który wydzieli się z pieczarek. Zalewamy gorącą wodą (1-2 cm ponad mięso), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy ok. 40 minut.
- Po tym czasie solimy (1 łyżeczka) i gotujemy kolejne 20 minut, do miękkości mięsa.
- Mąkę rozprowadzamy w 1/3 szklanki wody, hartujemy 2 łyżkami sosu, mieszamy i wlewamy do gulaszu. Wrzucamy pokrojone na kawałki kluski. Gotujemy mieszając 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku. I gotowe!