GULASZ WARZYWNY z cukinii i pieczarek z ciecierzycą

2563 Views
gulasz warzywny z cukinii z ciecierzycą
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 30 Mins Total Time: 40 Mins

Gulasz z warzyw można komponować niemal dowolnie. Dodatki (ziemniaki, makaron, ryż, kasze) również pasują wszystkie, a uzależnione są od tego, czy zrobimy więcej sosu jak w gulaszu, czy raczej suchą potrawkę. Oraz do osobistych preferencji, oczywiście 😉

Danie jednogarnkowe

Fajne jest to, że z gulaszu warzywnego możemy zrobić danie jednogarnkowe, gotując treściwy, syty dodatek razem z warzywami. Takim dodatkiem mogą być warzywa strączkowe – np. ciecierzyca, jak w tym przypadku, soczewica, fasolka (również dodane z puszki). Do gotowania w gulaszu można też dodać makaron, czy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dzięki temu zyskujemy kolejne warianty pysznego gulaszu warzywnego i to z jednego garnka Zawsze też można podać do niego pieczywo, nawet jeśli w daniu są też strączki 😊

Niekoniecznie gulasz

Również sposób wykończenia gulaszu może być różny. Jeśli chcemy uzyskać więcej sosu, na koniec możemy dodać wodę z mąką ziemniaczaną, żeby zaciągnąć. Jeśli wolimy danie bardziej suche, należy lekko podsmażyć danie bez przykrycia, żeby odparować sos. Wtedy może nie będzie to gulasz (gulasz jednak powinien mieć sos), ale to nie ma znaczenia. Czy to gulasz, czy raczej potrawka, smakuje wybornie

Koniecznie wypróbuj!

Zachęcam do eksperymentowania Trzymając się zasady: 2-3 warzywa + 1 dodatek + konkretna przyprawa, ugotujesz pyszny gulasz warzywny. 5 składników zawsze działa (nie liczymy soli i pieprzu) 😎

Jest jeszcze jedna zaleta warzywnych gulaszy – jeśli nie gotujemy ich z dodatkami, nadają się do zamrażania! Możemy więc ugotować 2 porcje i jedną zostawić w zamrażarce na przykład na 2 tygodnie.

P.S. Z płynu odlanego z ciecierzycy można… ubić pianę, a właściwie wegańską śmietankę, stosowaną często w deserach 😊

Ingredients

0/6 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Pieczarki kroimy na grube plastry lub połówki / ćwiartki (w zależności od wielkości). Podsmażamy na suchej patelni, a kiedy woda wyparuje, dodajemy masło i dalej podsmażamy do zrumienienia.
  • Cukinie kroimy w półplasterki, dodajemy do pieczarek, wrzucamy ciecierzycę (jeśli używamy ciecierzycy z puszki, dodajemy ją po uduszeniu warzyw). Wlewamy sos sojowy i 200 ml wody, przykrywamy, dusimy do miękkości.
  • Na koniec możemy dodać 50 ml wody z 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej, żeby zaciągnąć sos lub lekko podsmażyć bez przykrycia, żeby odparować sos, jeśli wolimy bardziej suche danie. Doprawiamy do smaku. I gotowe!