GULASZ WARZYWNY z mięsem z indyka

244 Views
gulasz warzywny z mięsem z indyka i kluseczkami
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 22 Mins Total Time: 32 Mins

Gulasz warzywny jest banalnie prosty i w zasadzie jego smak można zmieniać przyprawami oraz – oczywiście – dodatkami białkowymi. Tym razem do gulaszu z papryki i cukinii dodałam mięso z indyka z gotowania KRUPNIKU NA WĄTRÓBCE, które jest bardzo smaczne i o wiele mniej suche, niż np. pierś indyka. A jest go na takim skrzydle naprawdę sporo! Szkoda byłoby wyrzucać 😊 Opcją jest zrobienie PASZTETU Z RESZTEK, tym razem jednak „odpadki” wzbogaciły kolejny obiad 😊

Co do mięsa, to opcja wykorzystania mięsa z gotowani zupy jest super, ale w przypadku ekstra pośpiechu można tez użyć mięsa grillowanego (takie w kawałeczkach ze sklepu, zwykle z opisem „gyros”). Bywają takie o dobrym składzie, można jedynie mieć wątpliwość, czy mięso na pewno było świeże, ale jeśli mamy zaufanie do danej marki, nie wahajmy się takiego mięsa używać! Dawno nie kupowałam, więc nie potrafię polecić konkretnej marki, jednak na pewno robiłam nie raz i nie dwa sałatkę gyros, i jest pysznie! By the way: muszę zrobić sałatkę i pokazać przepis na blogu, bo jest absolutnie wyjątkowo prosty i naprawdę pyszny

Ingredients

0/10 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Cebulę siekamy i obsmażamy na maśle / oliwie do zrumienienia (ok. 5 minut).
  • Paprykę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy dalej z cebulą kolejne 5 minut.
  • Cukinię kroimy w dużą kostkę, dodajemy do garnka i smażymy kolejne 5 minut. Zalewamy wodą nieco ponad warzywa, dodajemy sól (2 łyżeczki na początek) oraz obie papryki i gotujemy kolejne 5 minut.
  • Mięso kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka wraz z kluseczkami. Jeśli płyn nie przykrywa gulaszu, dolewamy wody i gotujemy często mieszając do 2 minut. Dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku dokładnie, ale delikatnie mieszając. I gotowe!