GULASZ wołowy mocno paprykowy

310 Views
gulasz mocno paprykowy
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 1 Hr 10 Mins Total Time: 1 Hr 20 Mins

Gulasz wołowy mocno paprykowy to nieskomplikowana wersja tego, co tygryski lubią najbardziej, czyli GULASZU TRADYCYJNGO. Spora ilość papryki, doprawionej jeszcze ostrą wersją sprawia, że mięso nabiera tej nieziemskiej paprykowej słodyczy, a oregano podkreśla ten efekt dodatkowo. I dlatego nie potrzeba nic więcej 👍

Niektórym być może będzie tutaj brakowało dodatku przecieru pomidorowego, ale to zabieg celowy – nie chciałam uzyskać „węgierskiego” gulaszu, tyle że bez świeżej papryki, tym bardziej, że taka wersja już była gotowana, choć w nieco innym zestawie przypraw i dodatków 😉 Tym razem chciałam wołowinę doprawić znacznie prościej i oświadczam, że w tym połączeniu świetnie się sprawdza 😊 Nie podprawiam też gulaszu mąką, trzeba odparować część sosu, dodać słodkiej śmietanki i chwilę pogotować, żeby sos naturalnie zgęstniał 💪

 

Ingredients

0/11 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Mięso kroimy na średnie kawałki (żeby nie było potrzeby krojenia mięsa na talerzu 😊), wrzucamy do garnka bez tłuszczu i podsmażamy, aż całkiem wyparuje płyn, który się wytworzy. Dodajemy masło i smażymy przez 5-6 minut.
  • Cebulę i czosnek kroimy drobno. Dorzucamy do mięsa, podsmażamy ok. 3 minuty. Zalewamy gorącą wodą (do przykrycia mięsa), dodajemy liście laurowe i papryki, 1 łyżeczkę soli i gotujemy ok. 30 minut.
  • Pieczarki kroimy w cieniutkie półplasterki, dodajemy do gulaszy wraz z oregano, roztartym w dłoniach, gotujemy jeszcze ok. 15-20 minut – do miękkości mięsa (to zależy od jakości mięsa, z którego robimy gulasz, oraz wielkości kawałków mięsa).
  • Sprawdzamy, czy mięso jest dosyć słone, doprawiamy do smaku. Można nieco odparować płyn. Wlewamy śmietankę i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. I gotowe!