Gulasz z mięsa wołowego to proste, choć wymagające czasu na ugotowanie danie. Zwykle jest on przygotowywany z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, podprawiony mąką, jak ten klasyczny GULASZ WOŁOWY. Ewentualnie z odrobiną słodkiej papryki. Za to gulaszy z mięsa wieprzowego jest mnóstwo wersji, a gama przypraw i dodatków warzywnych, jakie się do nich stosuje, jest bardzo szeroka. Dlaczego by nie wprowadzić ich do wołowiny ❓❓ No właśnie, a więc wprowadzamy ❗
Wersja pierwsza
Na pierwszy ogień poszły „typowe” gulaszowe przyprawy: pomidory (tym razem przecier) i dużo papryki w proszku. Efekt – super 🎯 Sos jest przepyszny, zawiesisty, idealny do każdego dodatku, jaki wybierzemy: czy to ziemniaki, czy kluski, makaron, a nawet ryż. Za każdym razem będzie smacznie 😍 A najlepsze jest to, że manipulując konsystencją możemy wyczarować z tego gulaszu wołowego danie jednogarnkowe. A jeszcze lepsze jest to, że świetnie znosi odgrzewanie, więc można go ugotować poprzedniego dnia, przed obiadem przygotowując tylko dodatek ❗ Jakież to praktyczne, prawda ❓
Z czym podajemy
Jako dodatek wybrałam tym razem kopytka ziemniaczane, pokrojone na połówki, bo przygotowałam wersję jednogarnkową. Kluski były w lodówce (tak, gotowe ze sklepu, żaden wstyd 😁), a ziemniaków nie chciało mi się obierać 😉 Spokojnie można podać gulasz z pieczywem, a przy mniejszej ilości sosu z makaronem (najlepiej rurki, świetnie zbierające sos). W każdej wersji jest idealny. Co daje możliwość powtarzania go co jakiś czas bez posądzenia o monotonię 🥇
Ingredients
Instructions
- Mięso kroimy w niewielką kostkę, smażymy na maśle przez 8-10 minut.
- Cebulę kroimy w kostkę. Dorzucamy do mięsa, podsmażamy ok. 3 minuty.
- Pieczarki kroimy w zależności od wielkości (ja kroiłam w ćwiartki, bo były niewielkie), dorzucamy do mięsa, podsmażamy, aż wyparuje płyn, który wydzieli się z pieczarek. Zalewamy gorącą wodą (ok. 500 ml), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy ok. 40 minut.
- Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i paprykę, solimy (płaska łyżeczka) i gotujemy kolejne 20 minut, do miękkości mięsa.
- Mąkę rozprowadzamy w 1/3 szklanki wody, hartujemy 2 łyżkami sosu, mieszamy i wlewamy do gulaszu. Gotujemy mieszając 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku. I gotowe!