Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
40 Mins
Total Time:
50 Mins
Gulasz z indyka gotowałam ostatnio w grudniu (MOCNO PAPRYKOWY) i wyszedł tak pyszny, że zastanawiałam się, co by tu jeszcze pokombinować, żeby powtórzyć sukces, nie powtarzając składników. Wersja z oregano i suszonymi pomidorami dorównała nieziemskim smakiem tamtej wersji, więc każdego, kto (jak mój mąż) narzeka na mięso z indyka, zapraszam do wypróbowania – nie pożałuje 💯
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Suszone pomidory zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Pomidory z oleju dokładnie osączamy (olej możemy użyć do smażenia mięsa).
- Mięso kroimy w średnią kostkę, mieszamy z oregano, papryką, solą mąka ziemniaczaną. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ok. 5-7 minut (jeśli mięso puści sok, to do jego wyparowania i wyraźnego przesmażenia).
- Cebulę siekamy drobno i dodajemy do mięsa wraz z czosnkiem startym na tarce o małych oczkach lub rozgniecionym (ok. 3-4 minut).
- Marchewkę kroimy w małą kosteczkę, dodajemy do mięsa, zalewamy 1 szklanką gorącej wody, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu (mięso ma być mięciutkie).
- Suszone pomidory odcedzamy i kroimy w paseczki, dodajemy do gulaszy wraz ze śmietanką. Doprawiamy do smaku. I gotowe!
- Wersja na Thermomix: cebulę kroimy na ćwiartki i rozdrabniamy 3 s. / obr. 5 i podpiekamy 5 minut / 110°; marchewkę kroimy na kilka części i rozdrabniamy 4-5 s. / obr. 5; reszta j.w.