Harira – zupa z kuchni marokańskiej to kolejna zupa pomidorowa – a dawno nie było u mnie nowej zupy pomidorowej! Dodatek ciecierzycy i soczewicy podbija wartość odżywczą zupy i nadaje jej przyjemniej chrupkości (cieciorka) i gęstości (soczewica). Łagodny aromat selera i kolendry podkreśl pomidorowy smak. Jest po prostu zdrowo i pysznie 💪 Jedyne co to nie potrafię się przekonać do podania do tej zupy jajek na twardo, które są jej tradycyjnym uzupełnieniem, ani tym bardziej daktyli, które też są sugerowane jako dodatek. Cóż, trzeba dopasować marokańską tradycję do własnego gustu i pozostać przy uzupełnieniu dania pieczywem – tak po polsku 😁
—-
Pomóż mi rozwijać mój blog 😊
Podoba Ci się treść ❓ Kliknij serduszko pod tytułem ❗
Blog żyje z odwiedzin: zapraszam Cię ponownie ❗
Pomóż innym mnie znaleźć: udostępnij – poniżej znajdziesz ikony, dzięki którym łatwo to zrobisz ❗
To dla mnie ważne 😊 Z góry dziękuję ❗
Katarzyna
Ingredients
Instructions
- Suchą ciecierzycę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 2 godziny (można zrobić to rano, a nawet wieczorem poprzedniego dnia).
- Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle ok. 5 minut, dodajemy pokrojone w kostkę mięso i kości oraz pokrojony w plasterki seler naciowy, wlewamy 2 litry wody, solimy (na początek wystarczy 1 łyżeczka), dodajemy przyprawy, gotujemy ok. 1 godziny.
- Po tym czasie dodajemy soczewicę i namoczoną ciecierzycę oraz pomidory, gotujemy kolejne 30-40 minut. I gotowe!