Jabłecznik na biszkopcie nie zajmie Ci wiele czasu, a efekt jest po prostu pyszny. Wszystko zależy od tego, jak doprawisz wszystkie elementy – a raczej czym 😊 Nie każdy lubi mało słodkie „słodycze”, dla mnie taka przekąska jest w sam raz nawet bez cukru w śmietanie, dzięki czemu jest ona świeża i równoważy słodkie jabłka. Jeśli jednak mamy kwaśne jabłka albo lubimy sobie dosładzać, odrobina cukru nada jabłecznikowi odpowiedniego smaku 😊 Przygotowując ciasto dla gości nienawykłych do oszczędzania sobie kontaktu z cukrem warto pokusić się o dodanie chociażby zamiennika cukru – bardziej lub mniej naturalnego. Warto mieć w kuchni takie zamienniki i w zależności od potrzeb ograniczać biały cukier 🥇
Ingredients
Instructions
- Białka ubijamy z solą do uzyskania grubej piany, następnie ubijamy dalej dodając po 1 łyżce cukier – ubijamy na sztywno. Dodajemy po żółtku i ubijamy jeszcze 2-3 minuty. Wsypujemy mąkę, dokładnie delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy (ok. 22-23 cm), pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180°. Uchylamy drzwiczki piekarnika, po 20 minutach możemy wyjąć i ostudzić (lub zostawić do ostudzenia w piekarniku.
- Jabłka kroimy na ćwiartki, następnie każdą wzdłuż na połowę i w plasterki. Podsmażamy na maśle 8-10 minut, po zagrzaniu dodając rodzynki i cukier. Jabłka powinny być jędrne, nierozgotowane, ale nie surowe, czas smażenia zależy więc od ich rodzaju. Wykładamy na ostudzony biszkopt.
- Śmietaną ubijamy (ewentualnie z cukrem), wykładamy na jabłka. Posypujemy migdałami. I gotowe!