Jaskółcze gniazda to rolady ze schabu, z jajkiem i boczkiem. Zaskakujące, bo zawsze wydawało mi się, ze jaskółcze gniazda robi się z mięsa mielonego 🤔 A tu taka niespodzianka ❗ Potrawa znajduje się na Liście Produktów Regionalnych i Tradycyjnych województwa śląskiego, stąd pomysł na jej przygotowanie w ramach projektu SMAKUJ POLSKĘ.
Czy ktoś lubi zwijać rolady ❓❓
Przepis na jaskółcze gniazda nie jest skomplikowany. Niestety, ja osobiście nie lubię zwijania rolad nie mam do tego cierpliwości. Ale czego nie robi się dla idei 🥇 Wszystkie starania rekompensuje smak rolad – na prawdę warto się natrudzić. Schab jest z zasady suchy, ale zawinięty z plastrami boczku jest całkiem inny w smaku, niż można się spodziewać.
Do podania pasują ziemniaki w każdej formie, w tym również w formie klusek 🎯 Zielony dodatek też może być niemal każdy, choć na pierwszy raz wybrałam akurat dodatek w zgoła w innym kolorze: MODROM KAPUSTE.
Ingredients
Instructions
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy.
- Kotlety rozbijamy, z jednej strony solimy, z drugiej smarujemy musztardą. Układamy na nich po dwa plasterki boczku, na nich jajko, zwijamy w roladę i obwiązujemy.
- Oprószamy rolady pieprzem i obtaczamy w mące. Obsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy posiekaną cebulę i przyprawy, dusimy na małym ogniu 25-30 minut. I gotowe!