KACZE ŻOŁĄDKI W SOSIE KOPERKOWYM

1425 Views
kacze żołądki w sosie koperkowym
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 20 Mins Cook Time: 1 Hr Total Time: 1 Hr 20 Mins

Kacze żołądki w sosie to pyszne danie dla każdego, Również dla tych, co nie przepadają za podrobami. Żołądki ogólnie są bardzo smacznym i zdrowym zamiennikiem mięsa jako takiego i warto je przygotowywać. Możliwości jest wiele, zwykle jednak lądują we wszelkiego rodzaju PASZTETACH – wtedy nawet oporni nie muszą wiedzieć, co jedzą, a zajadają się ze smakiem 😁

Największa zaleta kaczych żołądków

Kurze żołądki są niewielkie, cienkie i mają wyraźną, pomarszczoną strukturę. Podając je w sosie ciężko ukryć pochodzenie tych mięsnych kąsków 😉 Kacze żołądki wyglądają całkiem inaczej: są grube, ciemnoczerwone i gładkie. Pokrojone w cienkie plasterki mogą spokojnie udawać mięso Samo pokrojenie wymaga trochę wysiłku, a gotowanie czasu, ale efekt jest tego wart. Można oczywiście przygotować to samo danie z żołądków kurczaków – kawałki mięsa będą zdecydowanie mniejsze, ale danie równie smaczne.

Nie tylko koperek

Drobiowe żołądki bardzo dobrze smakują również w sosie cebulowym. Wystarczy zrezygnować z koperku, a użyć dwie duże cebule, których nie trzeba już drobno siekać, można pokroić je w pióra. Można tez dodać trochę białego wina, które bardzo pasuje do cebuli, a danie staje się coraz bardziej wykwintne 😊 Część takiej wersji sosu można zblendować, przez co nabierze on gęstości (można wtedy zrezygnować z zagęszczania mąką).

Z czym podać gulasz z żołądków

Jako dodatek do podania koperkowej potrawki z żołądków pasują gotowane ziemniaki, a jeszcze lepiej kasza gryczana lub jęczmienna w wersji pęczak. Jeśli gotuję kaszę (według przepisu na RYŻ NA SYPKO, choć gryczanej palonej nigdy nie podsmażam już na maśle), zawsze zastanawiam się, czy nie przy da mi się wieczorem lub nazajutrz. Tak było w przypadku gotowania kaczych żołądków w sosie koperkowym zgodnie z JADŁOSPISEM – kolejnego dnia zaplanowałam KASZĘ gryczaną lub pęczak z brokułami, pomidorem i kiełkami. Doboru KASZY dokonałam więc dopiero w ostatnim momencie. Obie kasze pasują do obu dań, dlatego nie musiałam o nim decydować w momencie PLANOWANIA POSIŁKÓW na cały tydzień 😊

Ingredients

0/7 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Żołądki kroimy na plasterki grubości ok. 5 mm (im cieńsze, tym szybciej będą miękkie). Cebulę siekamy w miarę drobno, podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone żołądki i smażymy aż wyparują wszystkie płyny, które się wydzielą, a mięso zacznie się podsmażać. Pod koniec tego procesu często mieszamy, żeby cebula się nie spaliła. Wlewamy wodę do przykrycia mięsa (ok. 1 cm powyżej). Gotujemy 40 minut pod przykryciem.
  • Dodajemy sól (1 łyżeczkę) i gotujemy kolejne 20 minut bez przykrycia (sos nieco odparuje).
  • Próbujemy mięso, ew. dosalamy. Jeśli nie jest jeszcze miękkie, gotujemy do miękkości.
  • Koperek kroimy drobniutko, wrzucamy do sosu. Mieszamy dokładnie mleko z mąką, dolewamy trochę sosu lub wrzątku (czyli hartujemy), mieszamy i wlewamy do sosu. Gotujemy 2-3 minuty, mieszając. I gotowe!