KACZKA PIECZONA

744 Views
kaczka pieczona
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 1 Hr 30 Mins Total Time: 1 Hr 40 Mins

Kaczka pieczona w całości to klasyk eleganckiego niedzielnego obiadu. Zwykle kojarzy się z pieczonymi jabłkami lb dodatkiem miodu, bo kaczka lubi delikatną słodycz. Mięso kaczki jest ciemne i zwarte, jak mięso wołowe. Dlatego potrzebuje trochę czasu, żeby skruszeć w marynacie, a później żeby się dobrze upiec. Nie ma sensu przyspieszać tego procesu, bo twardawe mięso nie będzie smaczne 😉

Niezapomniana kruchość, zapach i smak

Miała być pieczona kaczka siewierska, w ramach projektu SMAKUJ POLSKĘ. Jednak okazało się, że sekret wyjątkowości tej potrawy tradycyjnej tkwi w tym, że należy kaczkę piec w piecu chlebowym, opalanym drewnem ☹ Ma to wpływ na „niezapomnianą kruchość, zapach i smak” 😁 Przyprawiana jest majerankiem, może – ale nie musi – być nafaszerowana jabłkami – czyli w kwestii przypraw standard. Ale skoro nie mam szans upiec jej w piecu chlebowym, tym razem mogę zrobić kaczkę równie pyszną i szybką w przygotowaniu – natartą solą i skropioną sosem sojowym zmieszanym z miodem. Bez jabłek

Ingredients

0/4 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/2 Instructions
  • Z kaczki odcinamy skrzydła, szyję i ogon (dodajemy je do gotowania zupy następnego dnia). Nacieramy ją solą, smarujemy sosem sojowym rozmieszanym z miodem (dokładnie od zewnątrz, a resztę wlewamy do środka). Odstawiamy na 2-3 godziny.
  • Wkładamy do naczynia do zapiekania piersiami do góry. Nie dodajemy tłuszczu ani wody – kaczka wypuści dużo płynów 😊 Pieczemy od zimnego piekarnika w temperaturze 200° przez 1 godzinę pod przykryciem i dalsze 30 minut bez przykrycia polewając sosem. I gotowe!