Category: NA OBIAD, NA ZIELONO
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
20 Mins
Total Time:
30 Mins
Zapiekany kalafior pod pierzynka z pysznego, beszamelowego sosu, będzie zawsze takim daniem, które robi wrażenie na kubkach smakowych. A co, jeśli dodamy do sosu ser, i to aromatyczny, na przykład cheddar? To już będzie niebo w gębie 🥇
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Kwiat kalafiora dzielimy na małe cząstki („łodyga” zostaje do schrupania na surowo 😊). Gotujemy kilka minut (al. dente, powinno wystarczyć 5-7 minut w zależności od wielkości kawałków) w osolonej wodzie – lub najlepiej na parze (u mnie 15 minut na Termomixie).
- Rozpuszczamy masło na sos beszamelowy, wsypujemy mąkę i mieszamy, robiąc jasną zasmażkę. Powoli wlewamy zimne mleko i mieszamy energicznie, żeby nie utworzyły się grudki. Doprawiamy i gotujemy mieszając ok. 2 minut. Zdejmujemy z pieca, wsypujemy ser i mieszamy szybko do jego rozpuszczenia.
- Naczynie do zapiekania smarujemy dokładnie masłem. Wykładamy kalafior, zalewamy sosem. Zapiekamy ok. 20 minut w 180°. I gotowe!