KALAFIOR ZAPIEKANY pod serowym beszamelem

271 Views
kalafior zapiekany pod serowym beszamelem
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 20 Mins Total Time: 30 Mins

Zapiekany kalafior pod pierzynka z pysznego, beszamelowego sosu, będzie zawsze takim daniem, które robi wrażenie na kubkach smakowych. A co, jeśli dodamy do sosu ser, i to aromatyczny, na przykład cheddar? To już będzie niebo w gębie 🥇

Ingredients

0/7 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Kwiat kalafiora dzielimy na małe cząstki („łodyga” zostaje do schrupania na surowo 😊). Gotujemy kilka minut (al. dente, powinno wystarczyć 5-7 minut w zależności od wielkości kawałków) w osolonej wodzie – lub najlepiej na parze (u mnie 15 minut na Termomixie).
  • Rozpuszczamy masło na sos beszamelowy, wsypujemy mąkę i mieszamy, robiąc jasną zasmażkę. Powoli wlewamy zimne mleko i mieszamy energicznie, żeby nie utworzyły się grudki. Doprawiamy i gotujemy mieszając ok. 2 minut. Zdejmujemy z pieca, wsypujemy ser i mieszamy szybko do jego rozpuszczenia.
  • Naczynie do zapiekania smarujemy dokładnie masłem. Wykładamy kalafior, zalewamy sosem. Zapiekamy ok. 20 minut w 180°. I gotowe!