Category: NA OBIAD, NA SZYBKO, NA ZIELONO
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
35 Mins
Total Time:
45 Mins
Kalafior zapiekany z tofu w wersji wędzonej już brzmi smakowicie. Do tego jednak oddajemy musztardę i aromatyczny ser – i robi się wystrzałowo ❗ Dodatek mnóstwa zielonego szczypioru z cebulek tylko podkręca smak i naprawdę się sprawdza 💪
Dla mięsolubnych tofu można zamienić na wysmażony bekon, dzięki czemu danie zyskuje dodatkowy smak i teksturę oraz przyjemnie chrupie, jednak namawiam wszystkich bez wyjątku do spróbowania wersji z tofu – wędzony ma bardzo smakowity aromat danie jest po prostu pyszne 🎯 A jakie proste i szybkie ! Same zalety 🥇
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Kwiat kalafiora dzielimy na małe cząstki („łodyga” zostaje do schrupania na surowo 😊). Gotujemy kilka minut (al. dente, powinno wystarczyć 5-7 minut w zależności od wielkości kawałków) w osolonej wodzie – lub najlepiej na parze (u mnie 15 minut na Termomixie).
- Naczynie do zapiekania smarujemy dokładnie masłem.
- Cebulki i zielony szczypior kroimy w plasterki, tofu lub bekon w słupki, i wrzucamy razem z kalafiorem do naczynia. Posypujemy połową sera i dodajemy jogurt wymieszany z musztardą, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem (parowany kalafior jest niesłony). Mieszamy delikatnie, ale dokładnie, wyrównujemy.
- Posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy 20 minut w 180°. I gotowe!