KALAFIOR ZAPIEKANY z wędzonym tofu

1074 Views
kalafior zapiekany z wędzonym tofu i serem cheddar oraz zieloną cebulką
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 35 Mins Total Time: 45 Mins

Kalafior zapiekany z tofu w wersji wędzonej już brzmi smakowicie. Do tego jednak oddajemy musztardę i aromatyczny ser – i robi się wystrzałowo Dodatek mnóstwa zielonego szczypioru z cebulek tylko podkręca smak i naprawdę się sprawdza 💪

Dla mięsolubnych tofu można zamienić na wysmażony bekon, dzięki czemu danie zyskuje dodatkowy smak i teksturę oraz przyjemnie chrupie, jednak namawiam wszystkich bez wyjątku do spróbowania wersji z tofu – wędzony ma bardzo smakowity aromat danie jest po prostu pyszne 🎯 A jakie proste i szybkie ! Same zalety 🥇

Ingredients

0/8 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Kwiat kalafiora dzielimy na małe cząstki („łodyga” zostaje do schrupania na surowo 😊). Gotujemy kilka minut (al. dente, powinno wystarczyć 5-7 minut w zależności od wielkości kawałków) w osolonej wodzie – lub najlepiej na parze (u mnie 15 minut na Termomixie).
  • Naczynie do zapiekania smarujemy dokładnie masłem.
  • Cebulki i zielony szczypior kroimy w plasterki, tofu lub bekon w słupki, i wrzucamy razem z kalafiorem do naczynia. Posypujemy połową sera i dodajemy jogurt wymieszany z musztardą, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem (parowany kalafior jest niesłony). Mieszamy delikatnie, ale dokładnie, wyrównujemy.
  • Posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy 20 minut w 180°. I gotowe!