Category: NA DODATEK, NA GRILL, NA OBIAD, NA ZIELONO
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
20 Mins
Total Time:
30 Mins
Biała kapusta z jabłkiem to naprawdę proste zestawienie składników, a efekt smakowy jest niezwykły i bardzo smaczny. Chrupka kapusta i soczyste jabłka komponują się wyśmienicie z masłem i pieprzem, którego warto nie żałować, bo pięknie podbija smak słodkości 😊 Jabłko na wytrawnie? Wypróbuj JABŁKA NA MAŚLE – genialny dodatek do duszonych mięs czy z grilla, naprawdę polecam z całego serducha ❗
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Kapustę kroimy w miarę drobno - najpierw na cienkie plastry, potem te plastry w poprzek. Gotujemy zalane wodą z dodatkiem 1 łyżki soli (woda musi przykrywać kapustę) przez 10-15 minut (w zależności od twardości kapusty i naszych upodobań).
- Odcedzamy (wywar warto wypić lub zużyć do gotowania np. zupy jarzynowej). Stawiamy z powrotem na piecu, odparowujemy 2-3 minuty. Dodajemy masło i energicznie mieszamy, żeby wszystkie kawałki kapusty oblepiły się masłem.
- Jabłka kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do kapusty, dusimy razem 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku, szczególnie bogato pieprzem. I gotowe!
- Kapustę, pomimo użycia masła, można jeść też po wystudzeniu 😊