Kapusta zaprażona mąką to prosty i w miarę szybki dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, który można przygotować cały rok. Smakuje zarówno z młodej, jak i ze „starej” kapusty na przednówku. Uwielbiam w kapuście smak kolendry w ziarenkach (lekko słodkawy) – sprawia, że mogłabym jeść samą kapustę, bez mięsa czy ziemniaków 😍 Tradycjonaliści mogą zamienić kolendrę na kminek, ale to jest całkiem inny smak! Kminek jest bardziej ostry, kolendra delikatna i słodkawa.
Tak czy inaczej przygotowana w ten sposób kapusta może towarzyszyć nam cały rok, a dzięki małym zmianom składników można nieco modyfikować smak, żeby się nie znudziła 😊 Świeży koperek dodajemy na koniec gotowania, suszony można wrzucić od razu z kapustą. Słodką mieloną paprykę dodajemy do duszenia cebuli, żeby nieco się podsmażyła; tak samo pastę pomidorowo-paprykową. A jeśli kapusta ma być dodatkiem do mięsa duszonego, można dolać do niej kilka łyżek sosu, co też wspaniale zmienia jej smak 🎯
Ingredients
Instructions
- Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym maśle, dodajemy przyprawy.
- Kapustę szatkujemy na kawałki wielkości jak nam akurat pasuje. Wrzucamy do cebuli, podsmażamy 2-3 minuty. Zalewamy wodą do 2/3 wysokości kapusty (kapusta szybko zmięknie i będzie całkiem pod wodą), dodajemy 1 łyżeczkę soli. Gotujemy ok. 20-30 minut – do odparowania prawie całej wody.
- Posypujemy mąką i gotujemy jeszcze ok. 5 minut, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku. I gotowe!