KARKÓWKA PAPRYKOWA na grill

979 Views
karczek z grilla karkówka paprykowa
Yields: 10 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 20 Mins Cook Time: 20 Mins Total Time: 40 Mins

Mięso z karczku przygotowuje na grilla chyba każdy wielbiciel opiekanego żarem mięsa. Zamarynowane plastry nabierają kruchości i są gotowe dużo szybciej, niż świeżo pokrojone mięso. Dlatego warto przygotować marynatę i włożyć do niej karczek dzień wcześniej.

Marynata do mięsa

Rodzajów MARYNATY do mięs pieczonych jest niezliczona ilość. Mięso kruszeje dzięki różnym dodatkom, do których dobieramy przyprawy według upodobań własnych lub gości. Słodka papryka to bardzo bezpieczny wybór, bo w zasadzie chyba każdy lubi paprykową karkówkę 😁 Dzięki gęstej marynacie łatwo jest obtoczyć w niej każdy plaster mięsa, marynata nie spływa na dół naczynia i nie trzeba mięsa obracać ani mieszać. Mięso zachowuje więc swoją formę i nie rozchodzi się przy mieszaniu. Może się wydawać, że z niewielką ilością oleju kawałki mięsa będą się przypalać w trakcie pieczenia, ale przecież mowa o karkówce – ma wystarczająco własnego tłuszczu 😎

Ingredients

0/7 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Wszystkie składniki marynaty mieszamy i ucieramy do konsystencji jogurtu.
  • Mięso kroimy w plastry. Kady smarujemy dokładnie marynatą – najprościej zrobić to rozcierając marynatę palcami. Na każdy plaster mięsa powinno wyjść ok. 1 łyżeczki marynaty.
  • Odstawiamy w chłodne miejsce (lub do lodówki) na co najmniej 24 godziny.
  • Pieczemy na grillu lub w piekarniku ok. 20-30 minut (w zależności od jakości mięsa i grubości plastrów). I gotowe!