Karminadle. Pewnie nie każdy słyszał to słowo. Po polsku to po prostu kotlety mielone 😊 Karminadle to danie zarejestrowane na liście produktów tradycyjnych dla województwa śląskiego. Stąd pojawiają się w ramach projektu SMAKUJ POLSKĘ. Czasem pojawia się nazwa karbinadle, jednak mylą się ci, którzy myślą, że to jest to samo – o nie ❗ Karbinadle to połączenie mięsa wieprzowego i śledzia.
Tradycyjnie
Z rodzinnego domu pamiętam te tradycyjne karminadle jako naprawdę duże, owalne i płaskie kotlety. Zawsze panierowane w bułce tartej i z zagniecioną nożem skośną kratką. Robi się je z mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Ja lubię dodawać do nich zioła, i najczęściej nie panieruję ich przed smażeniem (kłania się OSZCZĘDZANIE KALORII) 😉 Tym bardziej, że jeśli zrobimy ich więcej, mogą być podawane na zimno, na przykład w bułce – taki polski odpowiednik burgera 😎
Ingredients
Instructions
- Bułkę namaczamy w wodzie na kilka minut, odciskamy.
- Cebulę kroimy w kostkę, łączymy z bułką i mięsem, doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie ziołami.
- Formujemy spore kotleciki, panierujemy w bułce tartej, spłaszczamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron d zrumienienia. I gotowe!