Kasza gryczana z warzywami to szybki, smaczny i zdrowy posiłek. Przede wszystkim lekki, OSZCZĘDZAJĄCY KALORIE 😊 Brokuły i pomidory bardzo się wzajemnie lubią, warto je wykorzystywać razem jako dodatek do wielu dań pod tytułem: dodajmy to i owo, wymieszajmy i zjedzmy 😁 Trzecim muszkieterem jest papryka, szczególnie czerwona, choć żółta też daje radę ❗
Dużo warzyw, kasza i pyszne chrupiące kiełki mogą sprawiać wrażenie, że danie nie będzie syte – ale to mylne wrażenie. Można jednak dodać na przykład ciecierzycę lub fasolkę z puszki (polecałabym czerwoną lub czarną) – smakowo pasuje idealnie, a uzupełni nie tylko sytość, ale i wartości odżywcze dania 😊 W wersji przepisu poniżej ciecierzyca występuje jako składnik kiełków (tzw. „na patelnię”), które uwielbiam pod każda postacią, począwszy od chrupania na surowo prosto z opakowania 😎
Pyszną, chrupką ciecierzycę do dodania do dań tego typu (a także gulaszy i sałatek) można przygotować samemu. Jeśli pomyślimy o tym poprzedniego dnia wieczorem, zalewamy suchą ciecierzycę wrzątkiem (3-4 cm powyżej powierzchni ziaren) i zostawiamy. Dodajemy wtedy namoczoną ciecierzycę razem z kaszą i obsmażamy. Kasza z warzywami to prawdziwy kameleon i polecam eksperymentowanie do woli. Również w zakresie przypraw: pasują wszystkie zioła tzw. prowansalskie, a także czosnek.
Ingredients
Instructions
- Gotujemy kaszę, jeśli nie mamy z poprzedniego dnia.
- Z brokuły odkrawamy różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku na max 3 minuty (nie gotujemy).
- Cebulę kroimy w miarę drobno, podsmażamy na maśle. Kiedy się zeszkli, dodajemy kiełki i kaszę, żeby też się obsmażyły.
- Pomidory kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do cebuli z kiełkami. Dusimy 4-5 minut, poruszając często patelnią. Doprawiamy do smaku, mieszamy dokładnie, ale delikatnie, żeby pomidory się całkiem nie rozpadły.
- Dodajemy brokuły, mieszamy, doprawiamy jeśli to konieczne. I gotowe!