Category: NA DODATEK, NA LUNCH, NA MAŁY GŁÓD, NA OBIAD, NA SZYBKO, NA ZIELONO
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 5 Mins
Cook Time:
15 Mins
Total Time:
20 Mins
Kasza z soczewicą to świetny dodatek do wszelkich dań mięsnych, ale z dodatkiem masła smakuje wybornie nawet solo lub z dodatkiem warzyw – świeżych lub gotowanych na parze, z jogurtem naturalnym lub sote 👍
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Soczewicę zalewamy wrzątkiem, mieszamy, odstawiamy (można to zrobić rano).
- Cebulę kroimy drobniutko i podsmażamy na maśle 4-5 minut. Wsypujemy kaszę i podsmażamy 2-3 minuty.
- Dodajemy odcedzoną soczewicę, zalewamy wodą (1,5 szklanki), solimy i gotujemy do miękkości (ok. 10-12 minut). Woda powinna się w całości wchłonąć; gdyby było jej za mało, można nieco dolewać wrzątku, ale dopiero wtedy, kiedy wszystko zostanie wchłonięte, a kasza nadal będzie twarda.
- Doprawiamy do smaku. Można dodać 1 łyżkę masła dla smaku – wyborne! I gotowe!