KASZA Z SOCZEWICĄ

331 Views
kasza z zieloną soczewicą
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 5 Mins Cook Time: 15 Mins Total Time: 20 Mins

Kasza z soczewicą to świetny dodatek do wszelkich dań mięsnych, ale z dodatkiem masła smakuje wybornie nawet solo lub z dodatkiem warzyw – świeżych lub gotowanych na parze, z jogurtem naturalnym lub sote 👍

Ingredients

0/6 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Soczewicę zalewamy wrzątkiem, mieszamy, odstawiamy (można to zrobić rano).
  • Cebulę kroimy drobniutko i podsmażamy na maśle 4-5 minut. Wsypujemy kaszę i podsmażamy 2-3 minuty.
  • Dodajemy odcedzoną soczewicę, zalewamy wodą (1,5 szklanki), solimy i gotujemy do miękkości (ok. 10-12 minut). Woda powinna się w całości wchłonąć; gdyby było jej za mało, można nieco dolewać wrzątku, ale dopiero wtedy, kiedy wszystko zostanie wchłonięte, a kasza nadal będzie twarda.
  • Doprawiamy do smaku. Można dodać 1 łyżkę masła dla smaku – wyborne! I gotowe!