Category: NA DODATEK, NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
20 Mins
Total Time:
30 Mins
Kaszotto to nowe słowo, które w języku polskim pojawiło się całkiem niedawno 😊 Oznacza nic innego, jak każdą potrawę taką samą jak risotto, tyle że zamiast ryżu używamy kaszy. Praktycznie niemal każdy przepis na risotto można zmienić na kaszotto i uzyskać nowy, często niespodziewanie bogaty smak ❗
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebule kroimy na ćwiartki, następnie na cieniutkie plasterki. Podsmażamy na maśle do szklistości. Grzyby / pieczarki kroimy na połowę i na plasterki, podsmażamy z cebulą na złoto.
- Wsypujemy kaszę, smażymy przez 3-4 minuty. Wlewamy gorącą wodę – ok. 1 cm powyżej poziomu kaszy. Gotujemy na średnim ogniu ok. 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Jeśli gotujemy na płycie elektrycznej, przykrywamy i zostawiamy garnek na palniku co najmniej 30 minut. I gotowe! Jeśli „na gazie” – gotujemy do miękkości, często mieszając. W razie potrzeby można dolać trochę wrzącej wody (jeśli kasza się przypala, a nadal jest twarda). I gotowe!