KASZOTTO Z GRZYBAMI

471 Views
kaszotto z grzybami i cebulą
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 20 Mins Total Time: 30 Mins

Kaszotto to nowe słowo, które w języku polskim pojawiło się całkiem niedawno 😊 Oznacza nic innego, jak każdą potrawę taką samą jak risotto, tyle że zamiast ryżu używamy kaszy. Praktycznie niemal każdy przepis na risotto można zmienić na kaszotto i uzyskać nowy, często niespodziewanie bogaty smak

Ingredients

0/4 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Cebule kroimy na ćwiartki, następnie na cieniutkie plasterki. Podsmażamy na maśle do szklistości. Grzyby / pieczarki kroimy na połowę i na plasterki, podsmażamy z cebulą na złoto.
  • Wsypujemy kaszę, smażymy przez 3-4 minuty. Wlewamy gorącą wodę – ok. 1 cm powyżej poziomu kaszy. Gotujemy na średnim ogniu ok. 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Jeśli gotujemy na płycie elektrycznej, przykrywamy i zostawiamy garnek na palniku co najmniej 30 minut. I gotowe! Jeśli „na gazie” – gotujemy do miękkości, często mieszając. W razie potrzeby można dolać trochę wrzącej wody (jeśli kasza się przypala, a nadal jest twarda). I gotowe!