KOPYTKA Z TWAROGU I FASOLI

492 Views
leniwe kopytka z twarogu i fasoli
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 15 Mins Cook Time: 10 Mins Total Time: 25 Mins

Kopytka z twarogu i fasoli są naprawdę tak samo pyszne, jak standardowe z ziemniakami ! Nikt się nawet nie zorientował, że coś zostało podmienione, tym bardziej, że są przyzwyczajeni do eksperymentów, i tego, że można się spodziewać innych smaków nawet wtedy, kiedy oko widzi coś znanego 🤣 Tak czy inaczej wielka góra kopytek została pożarta bez mrugnięcia okiem i z niemą aprobatą 😊

Kopytka z twarogu i fasoli podajemy jak te tradycyjne: jako dodatek do mięsa z sosami czy gulaszu (można zrobić je w różnych kształtach), a także solo z sosem, np. pieczarkowym lub koperkowym, albo też z roztopionym masłem (ewentualnie z bułką tartą) lub jogurtem naturalnym i ewentualnie odrobiną jakiegoś słodzidła dla tych, co bez cukru ani rusz 😉 Składniki podaję dla takiej wersji spożycia, jeśli kopytka mają być tylko dodatkiem do mięsa czy warzyw, wystarczy przygotować połowę porcji, i zrobić mniejsze kluseczki, żeby nie trzeba było ich na talerzu kroić 👌

Ingredients

0/4 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/2 Instructions
  • Fasolę i ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub miksujemy/blendujemy. Dodajmy mąkę i jajko, ugniatamy do uzyskania gładkiego, zwartego ciasta, starając się nie dosypywać już mąki. Formujemy w duży wałek lub kulę. Odstawiamy na 20-30 minut.
  • Dzielimy ciasto na 4 części. Rolujemy każdą, podsypując lekko mąką. Spłaszczamy i kroimy na kluski. Gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. I gotowe!