Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Korma z kurczaka ma wiele twarzy, ja lubię zarówno wersję gęstą podawaną z ryżem, jak i bardziej przypominająca zupę. Co do dodatków – lubię dowolność, bo podstawą smaku tutaj są przyprawy i mięso z drobiu 😊
A można ja podać standardowo z RYŻEM NA SYPKO czy CHLEBKAMI NAAN, ale równie dobrze z każdym innym smacznym pieczywem czy nawet z drobno pokrojonymi ziemniakami – co czyni tą potrawę jednogarnkową 🎯
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na oleju. Dodajemy starty czosnek i imbir, dusimy 2-3 minuty. Dodajemy pozostałe przyprawy, smażymy kolejne kilka minut (uważając, żeby nie przypalić).
- Mięso kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawami, podsmażamy 8-10 minut (zależy od wielkości kawałków). Wlewamy 4 szklanki wody, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i migdały lub nerkowce (które można lekko podpiec na patelni bez tłuszczy), gotujemy pod przykryciem kolejne 10 minut (do miękkości). Ewentualnie uzupełniamy wodę.
- Pomidorki kroimy na połówki, wrzucamy do potrawy, podgrzewamy jeszcze 3-5 minut. Doprawiamy do smaku. I gotowe!
- Jeśli robimy wersję bez ziemniaków i pomidorków, dodajemy tylko 2 szklanki wody i zagęszczamy sos 1-2 łyżkami śmietanki, a podajemy z ryżem na sypko.