KOTLECIKI Z INDYKA z pieczarkami

370 Views
kotleciki z indyka ze szpinakiem
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 20 Mins Total Time: 30 Mins

Kotleciki z indyka mogą kojarzyć się z suchym mięsem. Nic bardziej mylnego! Dodatek pieczarek nie tylko podkręca smak, grzyby oddają swoją naturalną wilgoć, dzięki czemu kotleciki zaskakują wilgotnością. Trzeba też odpowiednio je usmażyć i pilnować czasu, czyli nie przesmażyć, bo wtedy mięso faktycznie może być przesuszone. Mielone mięso zawsze lubi dodatek cebuli. Można ją wcześniej przesmażyć, ale jeśli formujemy małe kotleciki i ich nie panierujemy, temperatura w ich środku w czasie smażenia będzie wystarczająca, żeby dopiec cebulę 😉

Trzeba pamiętać, że mięso z indyka, chude i tym samym „zdrowe”, jest jednocześnie mdłe w smaku bez odpowiedniego przyprawienia. Jeśli sól i pieprz nie wystarczą, można dodać zioła (np. prowansalskie) albo 2 łyżki ulubionej musztardy.

Z czym podawać

Do kotlecików z indyka świetnie pasuje niemal każda SURÓWKA, zapiekane warzywa (na przykład CUKINIA), sałata z jogurtem. Absolutnie wszystko 😊

Ingredients

0/6 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Pieczarki i cebulę w miarę drobno posiekać, połączyć z mięsem, dodać otręby i jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i ugniatać tak długo, aż masa będzie zwarta i łatwo utworzyć kulę. Doprawić, jeśli trzeba (powinno być lekko przesolone). Odstawić na 10-20 minut.
  • Formować niewielkie kotleciki, smażyć po ok. 3-4 minuty z każdej strony. I gotowe!
  • Smażyć można bez oleju (na zdjęciu kotleciki po lewej stronie, jaśniejsze) lub na oleju (kotleciki po prawej stronie, ciemniejsze).