Kotlety mielone to jeden ze standardów polskiej domowej kuchni 😁 Właśnie, przecież kotlety z mielonego mięsa robi się dosłownie wszędzie, tyle że z różnego mięsa. Tym razem wybrałam mięso z wieprzowej łopatki – żeby miało w sobie nieco więcej tłuszczu, który jest przecież nośnikiem smaku 😊
Klasyczne śląskie KARMINADLE, które dominowały w moim domu rodzinnym, ja zastępuję przeróżnymi kombinacjami składników. Tym razem, za inspiracją z internetów, dodałam tarta marchewkę, ażeby sznycelki były bardziej wilgotne, użyłam bułki namoczonej w mleku. Rezultat – pyszny ❗ Trochę mniej wilgotne, niż KOTLETY Z ZIAMNIAKIEM, ale w smaku równie dobre 😊
Jedyne co zmieniłabym następnym razem, to jednak nie panierowałabym ich w mące gryczanej, która niestety paliła się w każdej temperaturze oleju…
Ingredients
Instructions
- Bułkę namaczamy w mleku przez kilka minut, rozdrabniamy dokładnie (nie wylewamy mleka).
- Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy z bułką, mięsem i jajkami, doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. Wyrabiamy kilka minut (masa może być dosyć rzadka).
- Formujemy duże kotlety, panierujemy delikatnie w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. I gotowe!