KOTLETY MIELONE z ziemniakiem

550 Views
kotlety mielone z dodatkiem surowego ziemniaka
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 20 Mins Cook Time: 20 Mins Total Time: 40 Mins

Kotlety mielone to jeden ze standardów polskiej kuchni. Tradycyjne z wieprzowego mięsa ustępują często miejsca drobiowym czy wołowym, a często mieszankom różnych mięs. Tak czy inaczej – sztuką jest ich przyprawianie. Bo to dodatki decydują o konsystencji, smaku, aromacie… W moim rodzinnym domu to zawsze były standardowe KARMINADLE z mięsa wieprzowego. U nas to za każdym razem coś innego 😊 Bo nawet pyszności mogłyby się znudzić zbyt często podawane 😉 A może nie 😁

Tym razem kotlety mielone przygotowane są z fantazją, według pomysłu naszego kolegi – Tomka. Tomek lub gotować, lubi też zjeść, więc lubi gotować tak, żeby ze smakiem zajadać to, co zostało ugotowane 🏆 I też lubi eksperymenty w kuchni Bratnia dusza Tak czy inaczej – kotlety palce lizać, warte polecenia. Kotlety, które dają mi nadzieję, że w kwestii kotletów mielonych można jeszcze wymyślić coś nowego, czego nie znam 🥇 A to odkrywa niezmierzony ocean możliwości 😊

Dodanie do mięsa surowego ziemniaka, startego na tarce o dużych oczkach, dodaje im niesamowitej wilgotności i lekkości. Spora ilość czosnku i cebuli nadają fantastyczny aromat. Nie da się poprzestać na zjedzeniu jednej sztuki – gwarantuję 😊

Ingredients

0/11 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/5 Instructions
  • Bułkę namaczamy w mleku przez kilka minut, rozdrabniamy dokładnie (nie wylewamy mleka).
  • Ziemniaka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach (lub przeciskamy przez praskę),
  • Łączymy z bułką, ziemniakiem, mięsem i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie ziołami. Wyrabiamy długo, aż masa będzie bardzo zwarta.
  • Formujemy duże kotlety, panierujemy delikatnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. I gotowe!