KOTLETY Z FASOLI

281 Views
kotlety z fasoli
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 20 Mins Total Time: 30 Mins

Kotlety z fasoli wyszły wyśmienite i smakowały wszystkim domownikom 😊 Zainspirowałam się przepisem ze smaczny.pl, jednak zrobiłam je po swojemu i według naszych smaków, oczywiście 😁 Smaczny.pl nadużywają słodkiej i ostrej papryki w proszku (dodają je praktycznie do wszystkiego, oprócz ciast, oczywista 🤣), ja postanowiłam użyć majeranku, zamiast niego świetnie będzie pasować oregano. Ale następnym razem przygotuję wersję z papryką – żeby sprawdzić, jak sprawdzi się ten smak. Jednak ewidentnie czegoś mi tutaj brakuje, żeby ta papryka pasowała, i muszę pomyśleć, jaki składnik dodać, żeby ta kompozycja z papryką zaczęła mi świecić w głowie na zielono 😉

Tymczasem wersja z majerankiem palce lizać. W towarzystwie SURÓWKI Z JABŁEK Z KISZONĄ KAPUSTĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI (oraz każdej innej surówki z kiszonej kapusty, a także każdej innej surówki!!!) tworzą wyśmienity, pełnowartościowy obiad. Kleks jogurtu naturalnego lub na przykład tzatziki (z zielonymi ogórkami) sprawdzi się równie dobrze. Takie to z tych kotletów samograje 🏆

FASOLĘ warto ugotować raz na jakiś czas w większej ilości i na przykład zawekować w słoiku czy zamrozić – polecam ten sposób, bo upraszcza gotowanie w ogóle, a już podjadanie pysznej fasolki tym bardziej 🎯 Można ją dodawać do wielu zup (sprawdź na moim blogu, może się zdziwisz 😊 ) i innych dań (jak PASTA Z FASOLI z sezamem i makiem – a kolejne w przygotowaniu ), a jest bardzo zdrowa. Nie używając fasoli z puszek szanujemy nieco bardziej nasze środowisko, wiemy też, jak została przygotowana – więc naprawdę warto 💪

Ingredients

0/12 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Cebulę kroimy w miarę drobno i podsmażamy na maśle ok. 5-6 minut. Czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach lub przeciskamy przez praskę i dodajemy na chwilę przed końcem.
  • Blendujemy wszystkie składniki lub tylko fasolę i łączymy z resztą (można uduszoną cebulę dołożyć do zmiksowanej masy, będzie wtedy widoczna w strukturze kotlecików).
  • Formujemy niewielkie kotlety, panierujemy w bułce (masa jest dosyć miękka i najlepiej nabierać łyżką tak, żeby od razu formować kule, które delikatnie okręcamy w bułce, i spłaszczamy na deseczce lub już na patelni). Smażymy na średnio rozgrzanym oleju (u mnie, na płycie elektrycznej, pozycja 6 z 9) z obu stron do zrumienienia. I gotowe!
  • Z podanej porcji wyszło mi 14 kotlecików.