KOTLETY ZIEMNIACZANE łososiowe

265 Views
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 15 Mins Cook Time: 15 Mins Total Time: 30 Mins

Kotlety ziemniaczane łososiowe powstały z pozostałości po poprzednim obiedzie – duuuuuży filet z łososia był nie do przejedzenia, więc zamiast standardowo połączyć resztki z makaronem, postanowiłam tym razem postawić na ziemniaki. Kompozycja smakowa wyszła idealna – pyszne kotlety ziemniaczane ze smakiem jeszcze pyszniejszego łososia to po prostu strzał w dziesiątkę w zagospodarowywaniu resztek 🎯

Na dodatek można je przygotować dzień wcześniej i usmażyć przed podaniem, a równie świetnie smakują na zimno i doskonale nadają się do zabrania na lunch do pracy 👌

Ingredients

0/8 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/6 Instructions
  • Cebulę kroimy w drobno.
  • Ziemniaki rozgniatamy (ubijakiem do ziemniaków lub przez praskę).
  • Łososia rozdrabniamy widelcem.
  • Łączymy wszystko z cebulą, jajkami i musztardą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotlety jak z mięsa mielonego, panierujemy w bułce (masa jest dosyć miękka i najlepiej nabierać łyżką tak, żeby od razu formować kule, które delikatnie okręcamy w bułce, i spłaszczamy na deseczce lub już na patelni).
  • Smażymy na średnio rozgrzanym oleju (u mnie, na płycie elektrycznej, pozycja 6 z 9) z obu stron do zrumienienia. I gotowe!
  • Z podanej porcji wyszło mi 10 kotletów.