Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 15 Mins
Cook Time:
15 Mins
Total Time:
30 Mins
Kotlety ziemniaczane łososiowe powstały z pozostałości po poprzednim obiedzie – duuuuuży filet z łososia był nie do przejedzenia, więc zamiast standardowo połączyć resztki z makaronem, postanowiłam tym razem postawić na ziemniaki. Kompozycja smakowa wyszła idealna – pyszne kotlety ziemniaczane ze smakiem jeszcze pyszniejszego łososia to po prostu strzał w dziesiątkę w zagospodarowywaniu resztek 🎯
Na dodatek można je przygotować dzień wcześniej i usmażyć przed podaniem, a równie świetnie smakują na zimno i doskonale nadają się do zabrania na lunch do pracy 👌
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebulę kroimy w drobno.
- Ziemniaki rozgniatamy (ubijakiem do ziemniaków lub przez praskę).
- Łososia rozdrabniamy widelcem.
- Łączymy wszystko z cebulą, jajkami i musztardą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotlety jak z mięsa mielonego, panierujemy w bułce (masa jest dosyć miękka i najlepiej nabierać łyżką tak, żeby od razu formować kule, które delikatnie okręcamy w bułce, i spłaszczamy na deseczce lub już na patelni).
- Smażymy na średnio rozgrzanym oleju (u mnie, na płycie elektrycznej, pozycja 6 z 9) z obu stron do zrumienienia. I gotowe!
- Z podanej porcji wyszło mi 10 kotletów.