KRUPNIK JAGLANY z cukinią

433 Views
krupnik jaglany z sosem sojowym i cukinią
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 1 Hr 10 Mins Total Time: 1 Hr 20 Mins

Krupnik jaglany z cukinią powstał z inspiracji „Porządnym krupnikiem” z Jadłonomiii Marty Dymek. Jednak jak to zwykle u mnie w kuchni bywa, trzymanie się przepisu mi nie wychodzi, więc wychodzi mi całkiem co innego, niż w przepisie 😁 Krupnik Marty na pewno ugotuję i przedstawię oryginalny przepis (jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem), tym razem jednak namieszałam całkiem sporo i wyszedł krupnik całkiem inny, ale zakładam, że równie smaczny! Dodatek najzdrowszej kaszy, czyli jaglanej, to sposób na przemycenie jej do dań, bo nie każdy chce ją jeść jako dodatek na przykład do mięs – tak właśnie jest u nas. Kasza jaglana musi być podrasowana, a w tym przypadku jest dodatkiem, którego nie można się pozbyć z talerza 🤣

Dodatek świeżej cukinii bardzo dobrze zrobił zupie, nie trzeba było dokładać ziemniaków, żeby zupa była pełna i syta 💪 A przy okazji cukinia przyjemnie chrupie, trzeba tylko uważać, żeby je nie rozgotować

Ingredients

0/17 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/6 Instructions
  • Cebulę kroimy grubo i razem z czosnkiem podsmażamy na maśle (lub na suchej patelni w wersji „postnej”).
  • Marchewkę kroimy w plasterki, seler na 2-3 części, pietruszkę w całości, dodajemy do cebuli razem z grzybami oraz przyprawami (oprócz lubczyku) i solą. Zalewamy wodą (1,5 l). Gotujemy ok. 50-60 minut.
  • Wyjmujemy seler, pietruszkę i pora (można zmiksować z chochlą zupy i dodać z powrotem lub wykorzystać do przygotowania pasztetu).
  • Wsypujemy kaszę (w przypadku jaglanej najpierw – koniecznie – trzeba ją podpiec na suchej patelni lub chociaż przelać gorącą wodą, żeby straciła gorzkawy posmak), gotujemy ok. 15 minut. W tym momencie dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki, jeśli ich używamy.
  • Cukinie kroimy w cieniutkie plasterki, dorzucamy do zupy na 5 minut przed końcem gotowania razem z suszonym lubczykiem (cukinia ma tylko lekko się zagrzać i stracić surowość, nie powinna się rozgotować – wizualnie i dla chrupiącego efektu 😊 Doprawiamy do smaku, posypujemy świeżą zieleniną. I gotowe!
  • Zamiast jarzyn i grzybów można dodać 2 kopiaste łyżki pasty warzywnej, przez co nie trzeba gotować bulionu i zupa będzie gotowa ekspresowo ❗