Krupnik to jedna z tradycyjnych zup polskich, gotowana jak rosół. Jak sama nazwa wskazuje, dodatkiem do krupniku są krupy – czyli kasza. Ponieważ kasza jest zdrowa, warto gotować zupę krupnik. Tym bardziej, że znając kilka małych trików, ugotujemy krupnik idealny 😎
Z jakiego mięsa robimy krupnik
Zdania na ten temat są podzielone. Niektórzy wolą KRUPNIK NA DROBIU, gównie z kurczaka. Wykorzystuje się wtedy te same części, co do rosołu (szczególni skrzydełka, a nawet stopki, bogate w cenne składniki, które lądują w wywarze 😉). Uważam jednak, że bezkonkurencyjny jest krupnik na wieprzowinie. Może być na żeberkach, ale preferuję kości po schabie, z których można obrać mięso i dodać do zupy, wzbogacając jej smak i konsystencję.
Jaka kasza na krupnik
Może to być pęczak, jednak nie wszyscy przepadają za tą grubą kaszą, choć u nas pęczak wchodzi nawet jako dodatek do mięsa albo podstawa KASZOTTO. Dla tych, którzy nie dadzą się przekonać jest rada – można użyć kaszy jęczmiennej łamanej, a nawet perłowej, czyli rozdrobnionych i wypolerowanych ziaren jęczmienia. Wtedy jednak trzeba pamiętać, że mniejszą kaszę gotujemy krócej.
Jarzyny
Do krupniku stosujemy standardowe jarzyny: marchewkę, pietruszkę i seler. Można je pokroić w plasterki czy słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zamiast kroić jarzyny do każdej zupy osobno, można przygotować TARTĄ JARZYNKĘ, którą wystarczy zasolić, ubić w słoiku i trzymać w lodówce 😎 Jeśli nie przeszkadzają nam w zupie pływające paseczki jarzyn, możemy wykorzystywać to do każdej zupy, do której potrzebne są marchewka, pietruszka i seler. Jeśli kroisz jarzyny, zostaw część (lub całość) selera w dużych kawałkach – po ugotowaniu zmiksuj je i wlej do zupy – zabielisz i zagęścisz ją jednocześnie ❗ Dodatek śmietany ani nawet mleka nie będzie już konieczny.
Dla smaku
Podsmażanie jarzyn na maśle, startych czy tylko pokrojonych w plasterki, dodaje im fantastycznego posmaku, co przekłada się później na smak zupy. Zdecydowanie polecam – spróbuj, a będziesz to robić już zawsze 😊 Oczywiście można podsmażyć jarzyny bez masła i też uzyskamy dodatkowy smak, ale już nie tak bogaty. Zawsze jest coś za coś. Albo wybitny smak, albo fit 😁 Kiedyś doprawiałam krupnik przyprawą w płynie zwaną maggi – można, ale ja się odzwyczaiłam i już mi nie brakuje tego smaku 😉
Z kawałkami mięsa, z dodatkiem ziemniaków, krupnik stanowi kompletne danie obiadowe – syte i smaczne ❗
Przepis na dobry krupnik poniżej 😊
Ingredients
Instructions
- Kości zalewamy wodą do przykrycia, zagotowujemy, gotujemy ok. 10 minut. Wylewamy wodę, płuczemy mięso, odstawiamy.
- Jarzyny kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na maśle do lekkiego zrumienienia. Zalewamy wodą (ok. 4 litry), zagotowujemy.
- Dodajemy kości i przyprawy (soli wystarczy na początek ok. 1 płaska łyżeczka). Gotujemy pod przykryciem ok. 1 godziny. Mięso powinno bez problemu odchodzić od kości.
- Wyjmujemy kości z zupy. Wsypujemy do zupy kaszę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy bez przykrycia do ich miękkości (ok. 15 minut).
- W tym czasie obieramy mięso, rozdrabniamy i dodajemy z powrotem do garnka. Doprawiamy zupę do smaku, dodajemy śmietanę lub mleko. I gotowe!