KRUPNIK tradycyjny

743 Views
krupnik podstawowy
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 15 Mins Cook Time: 1 Hr 15 Mins Total Time: 1 Hr 30 Mins

Krupnik to jedna z tradycyjnych zup polskich, gotowana jak rosół. Jak sama nazwa wskazuje, dodatkiem do krupniku są krupy – czyli kasza. Ponieważ kasza jest zdrowa, warto gotować zupę krupnik. Tym bardziej, że znając kilka małych trików, ugotujemy krupnik idealny 😎

Z jakiego mięsa robimy krupnik

Zdania na ten temat są podzielone. Niektórzy wolą KRUPNIK NA DROBIU, gównie z kurczaka. Wykorzystuje się wtedy te same części, co do rosołu (szczególni skrzydełka, a nawet stopki, bogate w cenne składniki, które lądują w wywarze 😉). Uważam jednak, że bezkonkurencyjny jest krupnik na wieprzowinie. Może być na żeberkach, ale preferuję kości po schabie, z których można obrać mięso i dodać do zupy, wzbogacając jej smak i konsystencję.

Jaka kasza na krupnik

Może to być pęczak, jednak nie wszyscy przepadają za tą grubą kaszą, choć u nas pęczak wchodzi nawet jako dodatek do mięsa albo podstawa KASZOTTO. Dla tych, którzy nie dadzą się przekonać jest rada – można użyć kaszy jęczmiennej łamanej, a nawet perłowej, czyli rozdrobnionych i wypolerowanych ziaren jęczmienia. Wtedy jednak trzeba pamiętać, że mniejszą kaszę gotujemy krócej.

Jarzyny

Do krupniku stosujemy standardowe jarzyny: marchewkę, pietruszkę i seler. Można je pokroić w plasterki czy słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zamiast kroić jarzyny do każdej zupy osobno, można przygotować TARTĄ JARZYNKĘ, którą wystarczy zasolić, ubić w słoiku i trzymać w lodówce 😎 Jeśli nie przeszkadzają nam w zupie pływające paseczki jarzyn, możemy wykorzystywać to do każdej zupy, do której potrzebne są marchewka, pietruszka i seler. Jeśli kroisz jarzyny, zostaw część (lub całość) selera w dużych kawałkach – po ugotowaniu zmiksuj je i wlej do zupy – zabielisz i zagęścisz ją jednocześnie Dodatek śmietany ani nawet mleka nie będzie już konieczny.

Dla smaku

Podsmażanie jarzyn na maśle, startych czy tylko pokrojonych w plasterki, dodaje im fantastycznego posmaku, co przekłada się później na smak zupy. Zdecydowanie polecam – spróbuj, a będziesz to robić już zawsze 😊 Oczywiście można podsmażyć jarzyny bez masła i też uzyskamy dodatkowy smak, ale już nie tak bogaty. Zawsze jest coś za coś. Albo wybitny smak, albo fit 😁 Kiedyś doprawiałam krupnik przyprawą w płynie zwaną maggi – można, ale ja się odzwyczaiłam i już mi nie brakuje tego smaku 😉

Z kawałkami mięsa, z dodatkiem ziemniaków, krupnik stanowi kompletne danie obiadowe – syte i smaczne

Przepis na dobry krupnik poniżej 😊

Ingredients

0/11 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/5 Instructions
  • Kości zalewamy wodą do przykrycia, zagotowujemy, gotujemy ok. 10 minut. Wylewamy wodę, płuczemy mięso, odstawiamy.
  • Jarzyny kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na maśle do lekkiego zrumienienia. Zalewamy wodą (ok. 4 litry), zagotowujemy.
  • Dodajemy kości i przyprawy (soli wystarczy na początek ok. 1 płaska łyżeczka). Gotujemy pod przykryciem ok. 1 godziny. Mięso powinno bez problemu odchodzić od kości.
  • Wyjmujemy kości z zupy. Wsypujemy do zupy kaszę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy bez przykrycia do ich miękkości (ok. 15 minut).
  • W tym czasie obieramy mięso, rozdrabniamy i dodajemy z powrotem do garnka. Doprawiamy zupę do smaku, dodajemy śmietanę lub mleko. I gotowe!