Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 15 Mins
Cook Time:
40 Mins
Total Time:
55 Mins
KRUPNIK z boczniaków z selerem, kaszą pęczak i ziemniakiem to kolejna wersja KRUPNIKU TRADYCYJNEGO i KRUPNIKU Z BOCZNIAKÓW. Wersja wegetariańska (na klarowanym maśle) lub całkiem vege (na oleju, np. ryzowym lub oliwie), a jednak sycąca i przede wszystkim równie dobra co mięsny oryginał. A przy tym znacznie zdrowszy (dla niektórych 😊 ) ❗ Tym bardziej, że zupę gotujemy z selerem korzeniowym, bez marchewki, i ten seler stanowi jednocześnie podstawę zagęszczenia zupy. Mało pracy, a dużo efektu. Same korzyści 😁
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebulę kroimy w miarę drobno, podsmażamy na wybranym tłuszczu do zrumienienia.
- Boczniaki kroimy w paski (w zasadzie to byle jak 😊 ), wrzucamy na cebulę, podsmażamy do wyparowania płynu, który się wytworzy i lekkiego zrumienienia grzybów.
- Seler dzielimy na mniejsze części (2-3), dodajemy do naczynia. Zalewamy wodą (ok. 3 litry), zagotowujemy. Dodajemy sól (2 łyżeczki). Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
- Wsypujemy do zupy opłukaną kaszę. Gotujemy bez przykrycia 10 minut. Dodajemy pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gotujemy do ich miękkości (ok. 10-15 minut), często mieszając.
- Wyjmujemy kawałki selera i blendujemy go z ¼ szklanki płynu z zupy lub mlekiem, wlewamy do zupy, mieszamy, doprawiamy do smaku. I gotowe!