KRUPNIK z boczniaków

618 Views
krupnik z boczniaków
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 50 Mins Total Time: 1 Hr

Krupnik z boczniaków to wersja KRUPNIKA TRADYCYJNEGO w wersji wegetariańskiej, ale równie pysznej, co oryginał. A jak zdrowo ❗ Mało pracy, a dużo efektu, w dodatku syto. Same korzyści 😁

Ingredients

0/12 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle.
  • Boczniaki kroimy w paski, wrzucamy na cebulę, podsmażamy do wyparowania płynu, który się wytworzy i lekkiego zrumienienia grzybów.
  • Jarzyny kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do garnka. Zalewamy wodą (ok. 3 litry), zagotowujemy. Dodajemy sól (2 łyżeczki). Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
  • Wsypujemy do zupy kaszę i ewentualnie pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy bez przykrycia do ich miękkości (ok. 15-20 minut), często mieszając. Dodajemy śmietanę lub mleko, doprawiamy do smaku. I gotowe!