Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
50 Mins
Total Time:
1 Hr
Krupnik z boczniaków to wersja KRUPNIKA TRADYCYJNEGO w wersji wegetariańskiej, ale równie pysznej, co oryginał. A jak zdrowo ❗ Mało pracy, a dużo efektu, w dodatku syto. Same korzyści 😁
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle.
- Boczniaki kroimy w paski, wrzucamy na cebulę, podsmażamy do wyparowania płynu, który się wytworzy i lekkiego zrumienienia grzybów.
- Jarzyny kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do garnka. Zalewamy wodą (ok. 3 litry), zagotowujemy. Dodajemy sól (2 łyżeczki). Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
- Wsypujemy do zupy kaszę i ewentualnie pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy bez przykrycia do ich miękkości (ok. 15-20 minut), często mieszając. Dodajemy śmietanę lub mleko, doprawiamy do smaku. I gotowe!