KURCZAK CYTRYNOWY

410 Views
kurczak pieczony cytrynowy
Yields: 1 Serving Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 1 Hr Total Time: 1 Hr 10 Mins

Kurczak cytrynowy jest mocno… cytrynowy 😁 Cóż, nazwa zobowiązuje. Warto spróbować tej oryginalnej wersji podania pieczonego kurczaka. Bo ile można się zajadać kurczakiem pieczonym z majerankiem

Cytryna do kurczaka?

Cytryna jest zwykle stosowana do zakwaszania potraw różnego rodzaju: od sałatek do dań głównych. Z powodzeniem stosowana do deserów i napojów. Ale do kurczaka? Kurczak ma delikatne mięso, które mocno przyjmuje smaki przypraw, i w pierwszym momencie może wydawać się, że cytryna nie będzie się dobrze komponować, a nawet zdominuje smak kurczaka. Sekret tkwi tutaj w proporcjach. Jeśli dysponujemy średnim kurczakiem (1,2-1,5 kg), całkowicie wystarczy skórka otarta z jednej cytryny. Dodanie większej ilości skórki faktycznie zepsuje całe danie, mięso jest niesmaczne – sprawdziłam osobiście 😁

Z czym do stołu

Do cytrynowego kurczaka najlepiej podać ziemniaki. Można je upiec w piekarniku równocześnie z kurczakiem, ale w osobnym naczyniu. Ja jednak preferuję ziemniaki gotowane, albo w formie delikatnego PURE. PIECZONE ZIEMNIAKI wymagają ziołowej przyprawy, która zdominuje cały obiad, a to cytrynowy kurczak ma być królem stołu 😎

Jako warzywny dodatek pasuje na przykład najprostsza na świecie sałata lodowa z jogurtem lub SURÓWKA z czerwonej kapusty z jabłkiem i jogurtem – czyli delikatne lub lekko słodkie w smaku. Można się również pokusić o przygotowanie smażonych na maśle JABŁEK z pieprzem – fantastycznie komponują się z każdym drobiem, choć nie tylko 😊

Ingredients

0/4 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Roztapiamy w rondelku masło klarowane, dodajemy skórkę otartą z cytryny, płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu i rozcieramy, żeby tłuszcz przyjął cały smak przypraw.
  • Osuszonego kurczaka układamy w naczyniu do zapiekania i smarujemy cytrynowym masłem, zaczynając od dolnej strony (piersi). Obracamy grzbietem do góry i smarujemy resztę dokładnie. Pozostałe masło wlewamy do kurczaka i rozsmarowujemy od środka (można to zrobić ręką, można silikonowym pędzelkiem).
  • Przykrywamy, odstawiamy na 1-2 godziny. Jeśli nie mamy naczynia z przykrywką, przykrywamy folią aluminiową.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°, pieczemy 60 minut. Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia, odwracając kurczaka piersiami do góry i polewając wytworzonym sosem - żeby skórka się ładnie spiekła. I gotowe!