Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
1 Hr
Total Time:
1 Hr 10 Mins
Kurczak po turecku to mięso duszone z jabłkami i rodzynkami, z dodatkiem przyprawy curry i cynamonu. Przepis – a raczej inspiracja – z książki „Smak Świąt” Agnieszki Maciąg jest prosty, choć nieco trzeba się nastać przy piecu, jak zawsze wtedy, kiedy należy najpierw obsmażyć mięso, a potem już dusi się samo, a efekt jest przepyszny ❗
Z dodatkiem RYŻU NA SYPKO kurczak po turecki komponuje się wybornie i nie potrzebuje już żadnych dodatków. Pasuje też kasza bulgur, a nawet kuskus, więc możliwości podania jest kilka i to lubię 💪
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Mięso kroimy w plastry ok. 1 cm grubości, podsmażamy na 3 łyżkach oliwy z obu stron, aż zacznie nabierać koloru. Odkładamy na talerz.
- Cebulę siekamy w miarę drobno i podsmażamy na dodatkowej oliwie w tym samym garnku, często mieszając (5-6 minut). Dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach czosnek i krótko podsmażamy, mieszając.
- Wkładamy mięso z powrotem do garnka, zalewamy gorącym bulionem, lekko dosalamy, dusimy ok. 30 minut.
- Jabłka kroimy w dużą kostkę / słupki i dodajemy do mięsa wraz z rodzynkami, curry i cynamonem. Dusimy kolejne 15-20 minut.
- Dodajemy sok z cytryny i miód. Doprawiamy do smaku oraz ew. śmietanką. I gotowe!