Kurczak w cieście jaglanym – wcale nie wymaga więcej pracy, niż zwykłe panierowanie, a smak jest całkiem inny ❗ Tym bardziej, kiedy użyjemy do ciasta płatków jaglanych zamiast mąki – samo zdrowie 😊 Tylko to smażenie, wiem… Ale przecież nie robimy tego codziennie ❗ Szczerze mówiąc smażone potrawy goszczą u nas akurat najrzadziej 🏆
W podstawowej wersji przyprawiamy mięso tylko solą i pieprzem, jednak można pokusić się o dodanie na przykład płaskiej łyżki czerwonej papryki lub łyżeczki roztartych suszonych ziół (tymianku lub oregano). Za każdym razem smak będzie oczywiście inny, można eksperymentować do woli 🥇 Dzięki temu kurczak w cieście jaglanym może zagościć w jadłospisie znacznie częściej, a że jest prosty w przygotowaniu, po prostu warto 😊
Ingredients
Instructions
- Z mięsa odkrawamy luźne części (można je również usmażyć w cieście, lub odłożyć do zamrażalnika i dodać do najbliższej zupy gotowanej na kurze) i od grubej strony kroimy na dwa plastry. Solimy z każdej strony, odstawiamy.
- Jajka rozbijamy w głębokim talerzu, dodajemy majonez i płatki jaglane oraz drożdżowe, zostawiamy na kilka minut, po czym rozrzedzamy mlekiem do konsystencji gęstej śmietany. Doprawiamy pieprzem, dodajemy posiekaną zieloną cebulkę (opcjonalnie).
- Mięso moczymy w cieście i wyjmujemy kawałki tak, żeby sporo ciasta na nich zostawało. Od razu wkładamy na rozgrzany tłuszcz (najlepiej, jeśli będzie go ok. 1 cm, żeby ciasto ścinało się po bokach i nie spływało do oleju). I gotowe!