Kurczak w sosie szpinakowym to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie. Piersi z kurczaka wystarczy pokroić na dowolne części, podsmażyć, dodać pozostałe składniki i dogotować. I już 🥇
Przy smażeniu kurczaka warto pamiętać o jednej zasadzie: smażymy najpierw z jednej strony, potem z drugiej. Nie odwracamy w te i wewte! Dzięki temu kurczak zachowa soczystość, niedosmażony i wyobracany wypuści soki i dostaniemy suchą grubą podeszwę 😉 Jeśli trzeba jeszcze poddusić potrawę, dobrze jest mieszać tak, żeby nie obracać kąsków mięsa. I dusimy zawsze po wcześniejszym dokładnym obsmażeniu.
Kurczak w sosie szpinakowym ma jeszcze jedną zaletę: można go podawać z każdym dodatkiem, i zawsze smakuje świetnie. Z ziemniakami, kluskami, z makaronem i z ryżem. Tylko z kaszą go nie widzę, ale myślę, że wybór i tak jest bardzo szeroki 🎯
Ingredients
Instructions
- Piersi pokroić na sznycle lub duże kawałki. Podsmażamy na rozgrzanym maśle po 5 minut z każdej strony.
- Odsuwamy mięso na bok, wrzucamy starty czosnek, podsmażamy 1 minutę.
- Szpinak kroimy z grubsza, dodajemy do mięsa, wlewamy 100 ml wody i dusimy kilka minut (4-5).
- Wlewamy śmietanę lub mleko, podgrzewamy. I gotowe!