PIERSI Z KURCZAKA Z BROKUŁAMI I ORZESZKAMI

476 Views
piersi z kurczaka z brokułami i orzeszkami ziemnymi
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 30 Mins Total Time: 40 Mins

Kurczak z brokułami i orzeszkami jest po prostu pyszny. Piersi można zamienić na inną część z kurczaka, np. nóżki czy cale udka. Można też użyć mięsa z piersi indyka – wypróbowane 😊 Orzeszki robią się zaskakująco miękkie, a brokuł niemal całkiem się rozpada, tworząc gęsty sos. Szczerze mówiąc, danie jest świetnym rozwiązaniem, kiedy zielone jest przy obiedzie pomijane (miewamy takiego gościa). W tym przypadku pomijanie zielonego na nic się zda, zielone jest wszędzie 😁 Oczywiście można dodać brokuły pod koniec gotowania, żeby się nie rozpadły. Ale to nie będzie ten sam smak 😉

Z czym podajemy

Kurczak z brokułami i orzeszkami najlepiej smakuje z RYŻEM na sypko lub z ziemniaczanymi kopytkami. Ziemniaki też mogą być, jak muszą 😎 Ale tak na serio – ryż jest bezkonkurencyjny do tej potrawy

Ingredients

0/6 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Cebulę siekamy w miarę drobno i podsmażamy na oleju do zeszklenia.
  • Mięso kroimy w cienkie plastry, dodajemy do cebuli, podsmażamy z obu stron, aż zacznie nabierać koloru.
  • Z brokuła odcinamy same różyczki (resztę chrupiemy w trakcie gotowania 😊) i dodajemy do mięsa, ubijamy warzywo pomiędzy kawałki mięsa i zalewamy wodą do przykrycia (chodzi o to, żeby tej wody nie wlać zbyt dużo, bo wyjdzie nam zupa 😊 ). Wsypujemy orzeszki + 1 łyżeczkę soli (jeśli orzeszki są solone, nie dodajemy soli). Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut (w zależności od grubości plastrów mięsa).
  • Po tym czasie mieszamy delikatnie potrawę tak długo, aż większość brokuła rozpadnie się na drobne, a sos trochę odparuje. Doprawiamy do smaku. I gotowe!