Kurczak z brokułami i orzeszkami jest po prostu pyszny. Piersi można zamienić na inną część z kurczaka, np. nóżki czy cale udka. Można też użyć mięsa z piersi indyka – wypróbowane 😊 Orzeszki robią się zaskakująco miękkie, a brokuł niemal całkiem się rozpada, tworząc gęsty sos. Szczerze mówiąc, danie jest świetnym rozwiązaniem, kiedy zielone jest przy obiedzie pomijane (miewamy takiego gościa). W tym przypadku pomijanie zielonego na nic się zda, zielone jest wszędzie 😁 Oczywiście można dodać brokuły pod koniec gotowania, żeby się nie rozpadły. Ale to nie będzie ten sam smak 😉
Z czym podajemy
Kurczak z brokułami i orzeszkami najlepiej smakuje z RYŻEM na sypko lub z ziemniaczanymi kopytkami. Ziemniaki też mogą być, jak muszą 😎 Ale tak na serio – ryż jest bezkonkurencyjny do tej potrawy ❗
Ingredients
Instructions
- Cebulę siekamy w miarę drobno i podsmażamy na oleju do zeszklenia.
- Mięso kroimy w cienkie plastry, dodajemy do cebuli, podsmażamy z obu stron, aż zacznie nabierać koloru.
- Z brokuła odcinamy same różyczki (resztę chrupiemy w trakcie gotowania 😊) i dodajemy do mięsa, ubijamy warzywo pomiędzy kawałki mięsa i zalewamy wodą do przykrycia (chodzi o to, żeby tej wody nie wlać zbyt dużo, bo wyjdzie nam zupa 😊 ). Wsypujemy orzeszki + 1 łyżeczkę soli (jeśli orzeszki są solone, nie dodajemy soli). Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut (w zależności od grubości plastrów mięsa).
- Po tym czasie mieszamy delikatnie potrawę tak długo, aż większość brokuła rozpadnie się na drobne, a sos trochę odparuje. Doprawiamy do smaku. I gotowe!