KURCZAK Z PAPRYKĄ i sezamem

338 Views
kurczak z papryka i sezamem po azjatycku
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 20 Mins Cook Time: 40 Mins Total Time: 1 Hr

Kurczak z papryką w gęstym pomidorowo-sojowym sosie kojarzy się w pierwszym momencie z kuchnią azjatycką. Tym bardziej podany z RYŻEM NA SYPKO. Powinien być raczej ostry, ale to już jest kwestia smaku gotującego i ewentualnie biesiadników. Jeśli przy stole pojawią się dzieci, z ostrej papryki lepiej zrezygnować. Ale jeśli młodzież i dorośli – wersja ostra jest idealna

Ingredients

0/11 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce czosnek.
  • Paprykę kroimy w dużą kostkę, dodajemy do cebuli i podsmażamy ok. 5 minut minut. Odkładamy do miseczki.
  • Piersi z kurczaka kroimy w podłużne paski lub w dużą kostkę i podsmażamy na drugiej łyżce oleju (bez mycia naczynia po warzywach). Dodajemy papryki w proszku i sezam, jeszcze chwilę smażymy.
  • Do mięsa dajemy z powrotem paprykę z cebulą, dodajemy pomidory z puszki i sos sojowy, ok. 0,5 szklanki wody, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut uważając, żeby nie przypalić. Sos lekko odparuje i zgęstnieje, a smaki się wymieszają. Doprawiamy do smaku. I gotowe!