Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 20 Mins
Cook Time:
40 Mins
Total Time:
1 Hr
Kurczak z papryką w gęstym pomidorowo-sojowym sosie kojarzy się w pierwszym momencie z kuchnią azjatycką. Tym bardziej podany z RYŻEM NA SYPKO. Powinien być raczej ostry, ale to już jest kwestia smaku gotującego i ewentualnie biesiadników. Jeśli przy stole pojawią się dzieci, z ostrej papryki lepiej zrezygnować. Ale jeśli młodzież i dorośli – wersja ostra jest idealna ❗
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce czosnek.
- Paprykę kroimy w dużą kostkę, dodajemy do cebuli i podsmażamy ok. 5 minut minut. Odkładamy do miseczki.
- Piersi z kurczaka kroimy w podłużne paski lub w dużą kostkę i podsmażamy na drugiej łyżce oleju (bez mycia naczynia po warzywach). Dodajemy papryki w proszku i sezam, jeszcze chwilę smażymy.
- Do mięsa dajemy z powrotem paprykę z cebulą, dodajemy pomidory z puszki i sos sojowy, ok. 0,5 szklanki wody, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut uważając, żeby nie przypalić. Sos lekko odparuje i zgęstnieje, a smaki się wymieszają. Doprawiamy do smaku. I gotowe!