LASANIA BOLOGNESE

324 Views
lasagnia bolognese
Yields: 4 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 20 Mins Cook Time: 1 Hr 30 Mins Total Time: 1 Hr 50 Mins

Ingredients

0/14 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Cebulę kroimy w kostkę na maśle. Dodajemy mięso i smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut. Wlewamy bulion i przecier, doprawiamy, dusimy kolejne 10 minut.
  • Rozpuszczamy masło na sos beszamelowy, wsypujemy mąkę i mieszamy, robiąc jasną zasmażkę. Powoli wlewamy mleko i mieszamy energicznie, żeby nie utworzyły się grudki. Doprawiamy i gotujemy mieszając ok. 5 minut.
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy 1/4 sosu beszamelowego. Na nim układamy 3 płaty lasagne, następnie 1/4 sosu pomidorowego. Powtarzamy do wykorzystania składników.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170° przez 40 minut, przykrywając folią w połowie pieczenia. Kroimy po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika (sosy trochę się „utwardzą”). I gotowe!