Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Medium
Prep Time: 20 Mins
Cook Time:
1 Hr 30 Mins
Total Time:
1 Hr 50 Mins
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebulę kroimy w kostkę na maśle. Dodajemy mięso i smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut. Wlewamy bulion i przecier, doprawiamy, dusimy kolejne 10 minut.
- Rozpuszczamy masło na sos beszamelowy, wsypujemy mąkę i mieszamy, robiąc jasną zasmażkę. Powoli wlewamy mleko i mieszamy energicznie, żeby nie utworzyły się grudki. Doprawiamy i gotujemy mieszając ok. 5 minut.
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy 1/4 sosu beszamelowego. Na nim układamy 3 płaty lasagne, następnie 1/4 sosu pomidorowego. Powtarzamy do wykorzystania składników.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170° przez 40 minut, przykrywając folią w połowie pieczenia. Kroimy po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika (sosy trochę się „utwardzą”). I gotowe!