Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 20 Mins
Cook Time:
40 Mins
Total Time:
1 Hr
Lasagne to tradycyjne włoskie danie. W restauracjach spotyka się niemal wyłącznie wersję z mielonym mięsem i sosem pomidorowym. A szkoda ❗ Lasagna ze szpinakiem i aromatycznym serkiem, który dodaje szpinakowi kremowej konsystencji, zaprawione orzechami włoskimi – to prawdziwe niebo w gębie 🏆
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Przygotowujemy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Dolewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej „trzepaczką”, żeby nie zrobiły się kluski). Doprawiamy gałką, solą (1 łyżeczka) i pieprzem (0,5 łyżeczki).
- Na patelni podgrzewamy masło, dodajemy starty lub zgnieciony czosnek, wrzucamy pokrojony z grubsza szpinak, dusimy do miękkości i odparowania płynu. Zdejmujemy z pieca, dodajemy bryndzę i mieszamy do połączenia się. Doprawiamy do smaku. Dodajemy połowę orzechów, grubo posiekanych oraz rozbite żółtka, szybko mieszamy, żeby się nie ścięły.
- Układamy składniki w naczyniu do zapiekania (u mnie szeroka i płaska część mojego ulubionego szklanego naczynia z Ikea) – rozpoczynając od sosu beszamelowego, na to płaty lasagne, szpinak, lasagne, sos beszamelowy, lasagne, szpinak, ewentualnie kolejne płaty lasagne i sos beszamelowy (to zależy w jak dużym naczyniu będziemy zapiekać danie), starta mozzarella, orzechy włoskie w całości.
- Można odstawić na godzinę – płaty lasagne zmiękną i zapiekanka upiecze się szybciej – nie zdąży się spiec ani wyschnąć.
- Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180° 30-40 minut. I gotowe!