Leczo to popularne danie jednogarnkowe. Kolorowe, pyszne, zdrowe. I na dodatek bardzo szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu. W sezonie paprykowo-pomidorowym warto je robić przynajmniej raz w tygodniu, zmieniając konsystencję, dodatki i sposób podania, żeby się nie znudziło 😊
Po prostu gulasz
Papryka kojarzy się z Węgrami, dlatego pochodzenie leczo wywodzi się z kuchni węgierskiej – to po prostu gulasz, tyle ze bez mięsa. Tradycyjne przepisy obejmują więc tylko paprykę z dodatkiem cebuli i pomidorów. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby skład leczo wzbogacać o inne warzywa. Najczęściej dodaję cukinię, czasem pieczarki – choć te bardzo zmieniają smak całej potrawy.
Prościej nie można
Przygotowanie leczo może być pracochłonne, jeśli podsmaża się każdy składnik osobno, łącząc je na końcu i doprawiając. Osobiście znam taką osobę; dodatkowo wszystkie składniki są drobniutko posiekane. Doceniam zalety takiej wersji, ale dla mnie ilość pracy i czasu jest nieadekwatna do rezultatu 😉. Ja upraszczam gotowanie leczo maksymalnie: zachowując odpowiednią kolejność dodawania składników uzyskuję świetną konsystencję i smak, przygotowując danie w jednym garnku 😎
Jak podawać
Leczo można zjeść samo, bez żadnych dodatków. Można je też podawać z pieczywem (świeża bagietka jest bezkonkurencyjna ❗ ale proponuję upiec CHLEBKI NAAN – wymiatają 😁), ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi, a nawet ryżem. Za każdym razem można je podać inaczej. Ilość sosu też może być różna – wystarczy podgotować gulasz bez pokrywki, jeśli chcemy go zagęścić, lub dodać wody, jeśli chcemy mieć sosu więcej. Bywa, że przepisy zawierają cukier lub sok z cytryny, ja jednak nie stosuję takich dodatków.
Ingredients
Instructions
- Jeśli nie używamy kolendry, można dodać zgnieciony czosnek (2-3 ząbki, na etapie smażenia cebuli).
- Cebulę kroimy w ćwierćplasterki, dusimy na maśle na niewielkim ogniu razem z ziarnami kolendry (muszą się otworzyć i nie można ich przypalić, bo robią się gorzkie).
- Kiełbasę kroimy w cieniutkie plasterki (lub tak, jak lubimy), dodajemy do cebuli i smażymy do zrumienienia. Dodajemy przecier pomidorowy i smażymy 2-3 minuty.
- Paprykę kroimy w dużą kostkę, cukinie w grube ćwierćplasterki, dodajemy do garnka z przyprawami. Solimy (na początek ½ łyżeczki). Dusimy pod przykryciem do miękkości papryki i cukinii (powinno wystarczyć 20-30 minut, w zależności od wielkości kawałków). Doprawiamy. I gotowe!