Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 20 Mins
Cook Time:
5 Mins
Total Time:
25 Mins
Kopytka ziemniaczane z twarogiem to popularne LENIWE. Z dodatkiem mąki gryczanej są bezglutenowe, z czarnuszką – bardzo wytrawne. Można je podać polane roztopionym masłem, ja jednak polecam do nich sos, na przykład PIECZARKOWY. Dania wyśmienicie uzupełniają się smakowo i pięknie razem wyglądają 😊
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub ugniatamy dokładnie. Dodajmy mąkę. Ugniatamy do uzyskania gładkiego, zwartego ciasta. Formujemy w duży wałek lub kulę.
- Dzielimy ciasto na 4 części. Rolujemy każdą, podsypując mąką i czarnuszką. Spłaszczamy i kroimy na kluski. Gotujemy w osolonej wodzie 1 minutę od wypłynięcia. Podajemy z sosem, np. pieczarkowym. I gotowe!