KOPYTKA gryczane z czarnuszką

345 Views
leniwe kluski kopytka z czarnuszką
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 20 Mins Cook Time: 5 Mins Total Time: 25 Mins

Kopytka ziemniaczane z twarogiem to popularne LENIWE. Z dodatkiem mąki gryczanej są bezglutenowe, z czarnuszką – bardzo wytrawne. Można je podać polane roztopionym masłem, ja jednak polecam do nich sos, na przykład PIECZARKOWY. Dania wyśmienicie uzupełniają się smakowo i pięknie razem wyglądają 😊

Ingredients

0/4 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/2 Instructions
  • Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub ugniatamy dokładnie. Dodajmy mąkę. Ugniatamy do uzyskania gładkiego, zwartego ciasta. Formujemy w duży wałek lub kulę.
  • Dzielimy ciasto na 4 części. Rolujemy każdą, podsypując mąką i czarnuszką. Spłaszczamy i kroimy na kluski. Gotujemy w osolonej wodzie 1 minutę od wypłynięcia. Podajemy z sosem, np. pieczarkowym. I gotowe!