Łosoś pieczony z musztardą to bardzo szybkie danie obiadowe, w sam raz na leniwą niedzielę lub do przygotowania po powrocie do pracy. Tym bardziej, że można przygotować go dzień wcześniej i przechować w lodówce, a upiec na drugi dzień. Smak ryby będzie uzależniony od rodzaju użytej musztardy. Tak czy inaczej – ekspresowo i pysznie ❗
Pieczonego łososia można podawać z ziemniakami gotowanymi lub upieczonymi jednocześni z rybą (muszą wjechać do piekarnika jako pierwsze, przed przygotowaniem ryby – bo potrzebują więcej czasu, niż delikatna ryba). Świetnie smakuje też z makaronem, szczególnie jędrnymi grubymi wstążkami 🎯 Może to być wykonany samodzielnie MAKARON DOMOWY lub tzw. świeży makaron ze sklepu (np. z Lidla – bardzo smaczny 🥇 ).
Ingredients
Instructions
- Łososia odkrawamy od skóry (przesuwając nóż pod mięsem, delikatnie dociskając go do skóry, gładko odchodzi bez ryby). Układamy w naoliwionym naczyniu do zapiekania (można w całości, a można pokrojone od razu na części). Smarujemy po wierzchu musztardą i posypujemy ziołami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok. 20 minut (w zależności od grubości płata ryby). Dosalamy do smaku na talerzu (przy dobrej musztardzie nie będzie to potrzebne). I gotowe!