Makaron w sosie serowym można przyrządzić na dwa sposoby. Prostszy to użycie gotowego sosu (w proszku) – „4 sery z brokułami”. Oczywiście zdrowy, świeży brokuł dodajemy tak czy inaczej, tak jakby go w gotowym sosie nie było 😁 Druga wersja, zajmująca tylko kilka minut więcej, to przygotowanie sosu ze śmietanki i serów pleśniowych – ulubionych lub takich, jakie akurat mamy na stanie, a nawet z serowych resztek 💪 Oczywiście ta wersja daje wiele satysfakcji i jest przepyszna, jednak czasem potrzeba zrobić coś naprawdę ekspresowo, nie bójmy więc posiłkować się dobrej jakości gotowcami 😊 A sosy Knorra z tej serii (również „Sos carbonara”) naprawdę dobrze smakują ❗
Orzeszki wykańczają smak i warto je kilka minut pogotować w sosie – lekko zmiękną i będą przepysznie komponować się z całym daniem. Można też – dla tych, co wydłubują z dań zielone – rozgotować brokuły w sosie. Potrzebują na to 15-20 minut, co jakiś czas mieszane – wtedy pięknie się rozpadają i nie ma szans nikt, kto chciałby się ich z dania pozbyć 🤣
Ingredients
Instructions
- Brokuł dzielimy na różyczki (nóżki odcinamy i zjadamy na surowo 😊), gotujemy na niewielkim ogniu w osolonej wodzie 3-4 minuty, odcedzamy.
- Czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach (lub zgniatamy w prasce), podsmażamy na rozgrzanym oleju ok. 1 minutę, mieszając. Zalewamy śmietanką, dodajemy pokrojone na plasterki sery i orzeszki, mieszamy cały czas do rozpuszczenia. Można dodać trochę wody z gotowania brokuły. Solimy jeśli potrzeba.
- Jeśli używamy sosu KNORR, przyrządzamy go według instrukcji na opakowaniu.
- Makaron gotujemy tak jak lubimy (jeszcze dojdzie w sosie). Wrzucamy wszystko do jednego naczynia, mieszamy dokładnie, ale delikatnie. Doprawiamy pieprzem. I gotowe!