Makaron z warzywami, takimi jak papryka czy cukinia, doprawiony pomidorami i ziołami, to nic nadzwyczajnego ani nowego. Ale czy próbowaliście makaronu z ciecierzycy? Cóż, na pewno nie smakuje tak bosko jak prawdziwe „kluski” z mąki pszennej, ale jest duuużo zdrowszy. Ciecierzyca, jako strączek, ma sporo białka, i nie powoduje tych wszelkich niedogodności, o które posądzana jest pszenica 😉 Cóż, w genach pszenicy grzebie się od dawna, i co by nie mówić: wszelkie zamienniki mile widziane 🥇 W kuchennej szafce czekają na wypróbowanie jeszcze makaron z zielonego groszku i z . A wszystko to marki Tiradell, zakupione Lidlu.
Makaron z ciecierzycy ma tą zaletę, że się nie rozgotowuje tak łatwo – co sprawdzamy w tym przepisie 😊 Co prawda na opakowaniu napisane jest: „czas przygotowania: tylko 4 minuty”, ale doskonale zachował konsystencję pomimo znacznie dłuższego gotowania 👌 Makaron ma wysoką zawartość białka, jest źródłem błonnika oraz paru potrzebnych organizmowi pierwiastków. Idealny zamiennik makaronu z mąki pszennej 🎯
Ingredients
Instructions
- Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na oleju do zrumienienia (7-8 minut).
- Paprykę kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli, smażymy kilka minut, dorzucamy cukinię pokrojoną w półplasterki, przecier pomidorowy, wsypujemy makaron i zalewamy wodą tak, żeby przykryła zawartość naczynia. Solimy, dodajemy zioła i gotujemy pod przykryciem 5 minut od zagotowania, oraz kolejne ok. 10 minut bez przykrycia, odparowując część sosu. Doprawiamy do smaku. Makaron z ciecierzycy ma tą zaletę, że się nie rozpadnie w tym czasie 😊 I gotowe!