Makaron z cukinią i fenkułem w sosie śmietanowym z boczkiem – czyli coś jakby sos CARBONARA, ale nie do końca. Dodatek fenkuła, czyli kopru włoskiego (kremowo-zielone bulwy), sprawia, że danie jest słodkawe w smaku, dlatego zrezygnowałam z czosnku – a był w planie 😊 I dobrze, że się powstrzymałam, bo wyszło super ❗ Jeśli zrezygnujemy z boczku, który – jakby nie było – nawet chudy jest tłuściutki, danie zyskuje rys wegetariańskiego i bardziej fit (można zastąpić go masłem klarowanym, na którym podsmażymy cukinię) 👌 Mnóstwo pysznej cukinii i doprawienie świeżo zmielonym pieprzem tej delikatnej, słodkawej potrawki w równie delikatnej słodkiej śmietance stanowi i tak pełnowartościowe danie 🎯 Tym bardziej, że fenkuł / koper włoski jest bardzo zdrowym warzywem 😊
Rodzaj makaronu jest tutaj nieistotny, jednak to danie powstało na cześć zakupionego Maccheroni al ferretto – rodzaju makaronu, który jest mięsisty i sprężysty, po prostu cudowny 🤩 W sezonie na cukinię można też makaron całkowicie pominąć – zwiększając ilość warzyw 💪👌
Ingredients
Instructions
- Boczek kroimy w cieniutkie słupki, podsmażamy do wytopienia się tłuszczu i uzyskania chrupkiej skórki.
- Cukinie kroimy w cieniutkie półplasterki, wrzucamy na boczek, solimy, smażymy ok. 3-4 minut.
- W tym czasie kroimy w miarę drobno koper włoski i dorzucamy do naczynia, smażymy kolejne ok. 6-7 minut. Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 2-3 minuty. Cukinia powinna zostać w miarę jędrna, a fenkuł „wtopi się” w sos (dlatego warto pokroić go naprawdę drobno) 😊
- Makaron gotujemy tak jak lubimy. Mieszamy z sosem lub podajemy osobno. I gotowe!