Makaron z kurczakiem i brokułami można przygotować na wiele sposobów. Tym razem wybrałam pójście na skróty: kurczak był upieczony (wykorzystanie resztek! bo jedzenia się nie marnuje 😊 ), a sos serowy gotowy, czyli z paczki. Zamiast gotowca można wrzucić do gara przynajmniej 100-150 g sera pleśniowego (gorgonzoli lub podobnego) i można dać więcej śmietanki. Ale dobry gotowiec nie jest zły i warto mieć w zanadrzu szuflady takie „na wszelki wypadek” 😁
Orzeszki ziemne świetnie komponują się z kurczakiem i brokułami, a dodatek pokruszonych suszonych pestek dyni dodaje nie tylko smaku, ale też chrupkości 😊 Proste i szybkie danie, w dodatku z potencjałem wykorzystania resztek z poprzedniego obiadu, co jeszcze dodatkowo skraca gotowanie – 100% zysku 🏆
W oryginale warzywem, które jest w przepisie, są pieczarki, ale akurat był brokuł do zużycia, więc dlaczego by nie? U nas brokuł często jest tym „zielonym” dodatkiem do obiadu 🥇
I to wszystko w jednym garnku ❗
Ingredients
Instructions
- Z brokuła odkrawamy same kwiaty, dzielimy na małe cząstki.
- Mięso kroimy w małą kostkę, zalewamy w wysokim garnku 500 ml wody i śmietanką, wsypujemy sos, mieszamy, zagotowujemy.
- Wsypujemy makaron i orzeszki, mieszamy dokładnie, posypujemy brokułami, nie mieszamy, przykrywamy. Gotujemy 8-10 minut na małym ogniu (do właściwej miękkości makaronu – takiej, jak lubimy 😊 ). Doprawiamy do smaku.
- Pestki dyni rozgniatamy (np. młotkiem do mięsa - w woreczku lub pod ściereczką), posypujemy danie na talerzach. I gotowe!