Makaron z łososiem i oliwkami to kolejne szybkie i nieskomplikowane danie, które można przygotować nawet po powrocie z pracy. U nas występują czarne oliwki – delikatniejsze w smaku. Szczerze mówiąc, osobiście tylko takie akceptuję, a młodsza córka i tak wybiera kawałki z talerza 😁 Za to mąż lubi bardzo, każdy rodzaj oliwek i w każdej ilości 😊 Dlatego raz-za-czas można użyć czegoś, co niespecjalnie lubimy, tym bardziej, jeśli tak zajefajnie komponuje się smakiem z resztą potrawy 🎯
Łosoś w przepisie jest świeży, ale równie dobrze można wykorzystać do tego dania resztki np. pieczonego czy smażonego łososia z poprzedniego dnia. To jeszcze przyspieszy cały proces gotowania – czyż nie super ?
Co do makaronu – użyłam dużych rurek, ale dobre będą też świderki – każdy rodzaj, który doskonale „zbiera sos” 😊 Szpinak jest tutaj dodatkiem nie tyle dla smaku, ile dla „wartości odżywczych” i kolorystyki- dzięki niemu danie nie tylko smakuje, ale też prezentuje się rewelacyjnie ❗ Myślę, że polubisz makaron z łososiem i oliwkami 🥇
Ingredients
Instructions
- Gotujemy makaron tak, jak lubimy, od razu odcedzamy.
- Masło na sos rozpuszczamy, wsypujemy mąkę i mieszamy, robiąc jasną zasmażkę. Powoli wlewamy zimne mleko i mieszamy energicznie, żeby nie utworzyły się grudki. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy mieszając ok. 2 minut (powinien być dosyć płynny, nie gęsty).
- Łososia kroimy w małe kawałki, wsypujemy do sosu, gotujemy ok. 10 minut (może się rozpaść, to nie zaszkodzi 😊).
- Wrzucamy pokrojone „z grubsza” liście szpinaku, podgrzewamy 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone w plasterki oliwki i makaron, podgrzewamy bez zagotowania. Doprawiamy. I gotowe!